Bosna i Hercegovina     | 05.12.2019. 14:24 |

Potvrđena optužnica protiv Amira Harbaša i drugih za primanje dara

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. decembra (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu Amir Harbaš i drugi, čiji se akteri terete za krivična djela - organizirani kriminal, odnosno primanje dara i drugih oblika koristi.

Optužnica Amira Harbaša tereti za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom primanje dara i drugih oblika koristi, a Adnana Topića, Mersuda Sijamhodžića, Mirnesa Ćanu i Safeta Durića za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom primanje dara i drugih oblika koristi, dok se Elvis Saračević i Edin Pjanić tereti za davanje dara i drugih oblika koristi.

U optužnici se navodi da je Harbaš organizirao grupu za organizirani kriminal koja sporazumno djeluje u određenom vremenskom periodu radi izvršenja krivičnog djela primanja dara ili drugih oblika, a radi sticanja materijalne koristi.

Optuženi Adnan Topić, Mersud Sijamhodžić, Mirnes Ćano i Safet Durić su postali pripadnici te grupe u sklopu koje su Amir Harbaš, Adnan Topić, Mersud Sijamhodžić i Mirnes Ćano u svojstvu službenih lica u instituciji BiH zahtijevali i primili dar i korist za sebe da u okviru svoje funkcije izvrše što bi morali izvršiti, odnosno da ne izvrše što ne bi smjeli izvršiti, dok je Safet Durić posredovao pri ovakvom podmićivanju.

Prema tužbenim navodima, optuženi Edin Pjanić je u svojstvu službenog lica u instituciji BiH zahtijevao i primio dar i korist za sebe da u okviru svoje funkcije učini što ne bi smio izvršiti, odnosno da ne izvrši što bi morao izvršiti.

Istovremeno, optuženi Elvis Saračević je službenom licu u institucijama BiH učinio dar i drugu korist da u okviru svoje funkcije izvrši što bi morao izvršiti, odnosno da izvrši što ne bi smio izvršiti i ne izvrši što bi morao izvršiti, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

FUP - Đugum osuđen na 13, a Mušić na šest i po godina zatvora zbog organiziranog kriminala

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana