Bosna i Hercegovina     | 05.12.2019. 14:17 |

PSBiH - Poslanička rasprava o ekspozeu Zorana Tegeltije

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 5. decembra (FENA) - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Zukan Helez (SDPBiH) je, tokom diskusije o ekspozeu kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, kazao da je prvi dio bio konstatacija stanja, a drugi dio šta će se uraditi, okvirno.

- Ali ono što fali većini programa ekspozea u ovoj državi je kako sve uraditi, na koji način - smatra Helez.

Kazao je da Tegeltija nije bio samouvjeren dok je čitao ekspoze, pa je u jednom momentu pomislio da mu ga je neko napisao.

Osvrnuvši se na reformu pravosuđa, Helez je pitao Tegeltiju da li je spreman da predloži reformu pravosuđa „da se oslobode tegova politike“, kao i da li je spreman da stane uz pravosuđe?

Između ostalog, pitao je Tegeltiju i da li voli državu BiH?

Predsjedavajući Kluba poslanika Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa Mirko Šarović je primjetio da je Tegeltija riječi "privržen vladavini prava i Ustava" pomenuo 15 puta u obraćanju, ali da ni jednom nije napomenuo da je privržen zakonima, odnosno poštovanju postojećih zakona.

- Mnogi od nas žele od vas da čuju i to. S obzirom na to da to niste pomenuli, imam pravo da mislim da niste sigurni u ovaj odgovor ili da bi odgovor bio problematičan. Demantujte me ako ste sigurni u te odgovore i možete da ih iznesete i kažete - naveo je Šarović.   

Osvrnuo se i na NATO i saradnju s NATO-om, kazavši kako, za razliku od nekih drugih, misli da u ekspozeu to pitanje nije spomenuto.

- Spomenute su reforme, ali ne odbrane nego reforme koje se odnose na približavanje prema Evropskoj uniji. O NATO-u ste, po meni, rekli samo jednu rečenicu, a to je da je potrebno da imamao saradnju u skladu s vlastitim interesima, te dogovor i saglasnost svih o ovom pitanju. Po meni, o ovom važnom pitanju nedostaju neki odgovori koje želimo da čujemo od vas, vaš jasan stav ma kakav on bio - kazao je Šarović.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Adil Osmanović je kazao da se radi o ekspozeu koji je dobro odvagan, nije ulazio u neke teške političke teme i dao je prostora i entitetima i kantonima, onako kako Ustav BiH to predviđa, jedna saradnja, da bi se došlo do dalje realizacije programa, odluka itd.

- Složit ću se s onima koji su istakli da je dobro da je Tegeltija istaknuo da će se pridržavati vladavine prava, Ustava i zakona koje je donijela PSBiH. Ono što je također Tegeltija rekao, da nije dobro da smo godinu dana imali zastoj u pogledu formiranja vlasti u BiH, pogotovo blokade PSBiH. Ali želim da istaknem uime SDA, da smo mi bili spremni da dođe što prije do formiranja Vijeća ministara BiH u skladu s ustavom, zakonom i poštivanjem svih onih strategija koje je donijelo Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH. Trebalo je puno vremena da dođemo do dokumenta koji se zove Program reformi, što je po našoj ocjeni sasvim dovoljno. O tom dokumentu može kazati da je on također dobar po BiH i dobar po sve njene građane - naveo je Osmanović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Radmanović: Neka Uskrs probudi nadu u svima nama i podstakne nas na plemenitost

Ademović: Uvjeren sam da će nas Uskrs nadahnuti da zajedno tragamo za boljom budućnosti

Čović: Uskrs prigoda za jačanje naše vjere, solidarnosti i ljubavi prema bližnjima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom