Bosna i Hercegovina     | 05.12.2019. 14:22 |

NSRS - Proširen obuhvat korisnika besplatne pravne pomoći

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 5.decembra (FENA) – Besplatna pravna pomoć bit će osigurana svakoj osobi u Republici Srpskoj (RS) koja imovinski nije u mogućnosti da ostvari to pravo u sudu ili drugim organima.

Nacrtom zakona o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć proširen je i obuhvat korisnika ove pomoći, rekao je entitetski ministar pravde Anton Kasipović tokom današnje rasprave u Narodnoj skupštini RS.

Proširen je i dio odredaba koji se odnosi na finansijski kriterij, kada je u pitanju ostvarivanje ovog prava.

U entitetskom parlamentu prethodno je razmotren Nacrt zakona o visokom obrazovanju i o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju.

Ministar za naučnoistraživački razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević rekao je u završnoj riječi da je s negativnim pojavama u visokom obrazovanju moguće izaći na kraj samo podizanjem kvaliteta u ovoj oblasti.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o Nacrtu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava RS, koji su predložili narodni poslanici Jelena Trivić, Draško Stanivuković i Nebojša Vukanović. Tim zakonskim rješenjem traži se da se u registar zaposlenih unesu podaci o stručnoj spremi, odnosno podaci iz diplome o stečenoj stručnoj spremi koji sadrže ustanovu, mjesto i datum sticanja diplome, tj. podaci iz uvjerenja o diplomiranju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta