Sport     | 05.12.2019. 16:17 |

'Iron Puki' se predstavio na WBO konvenciji u Tokiju

FENA Saopćenje

TOKIO, 5. decembra (FENA) - Bosanskohercegovački bokser Edin Puhalo, poznatiji kao "Iron Puki", učestvovao je u radu 32. WBO konvencije, koja je održana u Tokiju. 

Tokom prolaska kroz rangiranje "Iron Puki" je predstavljen pred Generalnim komitetom WBO organizacije sa dosadašnjim rezultatima, gdje je iskazao opredijeljenost da titulu svjetskog prvaka donese u Bosnu i Hercegovinu.

Bh. bokser je ostavio odličan dojam i dobio nekoliko ponuda za dalji profesionalni angažman. Puhala do borbe za svjetsku titulu dijeli još jedan korak, a to je još jedna odbrana evropske titule, nakon čega bi najvjerovatnije bio obavezni izazivač. 

Puhalo je profesionalni bokser iz Sarajeva, a njegov omjer je 19-0, od čega je 18 puta svoje mečeve završavao nokautom i trenutni je prvak Evrope u WBO federaciji. Osvojio je titulu evropskog prvaka 16. februara 2019. u Frankfurtu u Njemačkoj u meču protiv višestrukog prvaka Njemačke i dvostrukog prvaka WBO-a i IBF-a Kai Kurzawe (omjer 38-6), kojeg je "Iron Puki" nokautirao u trećoj rundi.

Nakon ove velike pobjede Puhalo se pozicionirao u top 12 izazivača za WBO svjetskog prvaka. Nekoliko mjeseci kasnije, 26. maja, imao je borbu protiv mađarskog boksera Mate Kristofa, kojeg je u prvoj rundi pobijedio klasičnim nokautom i još jednom dokazao zašto je jedan od najboljih boksera u cruiser kategoriji (do 91 kg) u jugoistočnoj Evropi.

U Sarajevu je odbranio naslov evropskog prvaka 14. septembra, a protivnik mu je bio Nijemac kuvajtskog porijekla Ali Rami, kojeg je nokautirao u drugoj rundi. Nakon ovog meča Iron Puki se pozicionirao u top šest izazivača za WBO svjetskog prvaka.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Više od 150 boksera učestvovalo na međunarodnom turniru "Mustafa Hajrulahović Talijan"

Na 21. turniru 'Mustafa Hajrulahović - Talijan' bokseri iz 21 zemlje

Dedić i Bošnjak predstavljaju BiH na Svjetskom prvenstvu u Taškentu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana