Bosna i Hercegovina     | 05.12.2019. 15:27 |

Genjac očekuje da HDZ bez odlaganja predloži predsjednika FBiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 5. decembra (FENA) - Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Halid Genjac kazao je danas da je imenovanje Zorana Tegeltije za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH otvorilo pretpostavke da se vrlo brzo dobije kompletan saziv Vijeća ministara.

Izrazio je očekivanje da će nakon ovog Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH pristupiti imenovanju predsjednika Federacije što je osnovni preduvjet za imenovanje novog saziva Federalne vlade.

Potvrdio je da SDA ima spremnog kandidata za potpredsjednika Federacije BiH, a i drugi uvjeti su ispunjeni zbog čega se očekuje da bez ikakvih drugih nepotrebnih, kako je kazao, uvjetovanja koja nemaju veze s Vladom Federacije, HDZ predloži predsjednika tog bh. entiteta.

Kada je u pitanju imenovanje ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara, Genjac kaže da je o tome bilo razgovora, ali nije mogao govoriti o imenima jer nisu odluke definitivno donesene, ali je najavio da u narednim danima slijede intenzivni razgovori o tome, izražavajući nadu da će to biti učinjeno u narednih pet ili šest dana.

Govoreći o ekspozeu Tegeltije kojeg je danas iznio na hitnoj sjednici pred poslanicima Predstavničkog doma, Genjac kaže da ohrabruje to što je Tegeltija imao odmjeren ekspoze te je naglašavao pitanja koja su već duži vremenski period prisutna kao značajan problem ne bježeći od toga da ih istakne.

Kako je zaključio odnos Tegeltije prema tim pitanjima je konstruktivan, ali će biti potrebno naći rješenja i dogovarati u ovako složenoj ustavno-pravnoj strukturi BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Radmanović: Neka Uskrs probudi nadu u svima nama i podstakne nas na plemenitost

Ademović: Uvjeren sam da će nas Uskrs nadahnuti da zajedno tragamo za boljom budućnosti

Čović: Uskrs prigoda za jačanje naše vjere, solidarnosti i ljubavi prema bližnjima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom