Bosna i Hercegovina     | 05.12.2019. 16:20 |

Vlada SBŽ-a o formiranju ureda za borbu protiv korupcije

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 5. prosinca (FENA) - Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) usvojila je danas Prijedlog za izradu nove strategije za borbu protiv korupcije te je zadužila Ministarstvo pravosuđa da sačini prijedlog formiranja ureda za borbu protiv korupcije.

Ocijenivši da je borba protiv korupcije jedan od osnovnih uvjeta na putu BiH ka europskim integracijama, koordinator Tima za sprječavanje korupcije SBŽ-a Haris Hrustanović ukazao je na to da dosadašnji pristup i metode u SBŽ-u nisu dali zadovoljavajući rezultat.

- Zaključak je i preporuka međunarodnih tijela da se treba ići u stvaranje institucionaliziranog okvira i da se profesionaliziraju timovi za korupciju - naglasio je Hrustanović, obraćajući se članovima Vlade.

Vlada je, na prijedlog ministra unutarnjih poslova Feliksa Vidovića, zadužila resorno ministarstvo da predloži modalitet budućeg organa za borbu protiv korupcije.

- Dakle, Ministarstvo pravosuđa treba Vladi predložiti, a mi da odlučimo kakav će to biti organizacijski oblik za borbu protiv korupcije - kazao je Vidović.

Vlada je na današnjoj sjednici, među ostalim, usvojila Akcijski plan za provođenje Strategije razvoja za period 2016.-2020.godine.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Ukrajinski sud odredio pritvor ministru poljoprivrede zbog sumnje na korupciju

Ukrajina odobrila imenovanje novog čelnika abtikorupcijske agencije

U Sarajevu regionalna konferencija 'Jugoistočna Evropa - zajedno protiv korupcije'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu