Ekonomija     | 05.12.2019. 16:44 |

Vlada BPK kompaniji 'Bosna-plastik' ustupila neperspektivnu vojnu imovinu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 5.decembra (FENA) – Na lokalitetu bivše kasarne Šišeta u Goraždu u naredna tri mjeseca sa radom bi trebao početi pogon za proizvodnju i preradu PET ambalaže i tvrde plastike firme „Bosna-Plastik“, koja je u oktobru registrovana u Goraždu

Riječ je o  investitorima iz Rusije koji su iskazali interes da investiraju u ovom kantonu,  a ugovor o ustupanju objekata 3 i 4 bivše kasarne Šišeta potpisan je danas.

Ibrahim Bikinieev, jedan od vlasnika kompanije, kazao je da će u prvoj fazi biti zaposleno 10 radnika.

'- Naše ulaganje će biti oko 300.000 eura i planiramo da ćemo krenuti sa proizvodnjom u naredna tri mjeseca. Plan nam je da mjesečno proizvedemo oko 200 tona PET ambalaže i 100 tona drugih vrsta plastike za što imamo pripremljeno tržište. Veoma smo zahvalni premijerki BPK, ministrima i gradonačelniku  Goražda,  a posebno lično za mene je zadovoljstvo što ćemo koristiti vojni objekat koji želimo da prilagodimo ekološkim vrijednostima – kazao je Bikinieev.

Neperspektivna vojna imovina,  odnosno jedan dio  kasarne Šišteta, investitorima je data bez naknade do juna 2023. godine.

- Vlada BPK je dala saglasnost da potpišemo ugovor sa investitorom koji će na prostoru dijela bivše kasarne Šišeta uspostaviti pogon za preradu plastike. Ono što smo mi tražili sa svoje strane jeste da nam se prije nego smo donijeli odluku dostavi biznis plan i da se vidi ozbiljnost kroz to koliko će biti zaposleno radnika. Također, tražili smo i da se u potpunosti osposobi ovaj objekat i da se prilagodi otvaranju ovog pogona, da se uradi pristupni put i da se u potpunosti ispoštuju zakoni kada je u pitanju zaštita okoliša – kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Izrazila je nadu da će fabrika biti otvorena  u predviđenom roku,  naglasivši da će i Grad Goražde izdati potrebnu dokumentaciju uz klauzulu da se moraju ispoštovati standardi kada je u pitanju zaštita okoliša.

- Vlada BPK-a i gradska uprava će u najkraćem roku izdati potrebne dokumente i naravno oni su u obavezi da izvrše sve pripremne radnje kao i potrebne okolišne dozvole. Ova firma je dobro došla i za početak će zaposliti 10 radnika, sa tendencijom rasta zapošljavanja na 30 radnika. Mi smo zadovoljni jer su do sada pokazali da su ozbiljni investitori – izjavio je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Tokom potpisivanja ugovora predstavnici firme „Bosna –Plastik“ Goražde naglasili su da će pogon za preradu plastike i PET ambalaže biti u skladu sa svim evropskim standardima.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Potpisan Ugovor o sufinansiranju prvog servisnog centra za djecu s teškoćama u razvoju u BPK-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo