Svijet     | 05.12.2019. 18:17 |

Izvinjenje umjetnika jevrejskim čelnicima zbog memorijalnog stuba u Berlinu

FENA Internet

BERLIN, 5. decembra (FENA) - Umjetnici i aktivisti koji su tvrdili da su stavili pepeo jevrejskih žrtava nacizma u umjetničku instalaciju postavljenu u blizini njemačkog parlamenta u Berlinu uputili su izvinjenje  jevrejskim čelnicima u Njemačkoj.

Njihov umjetnički projekt izazvao je buru kritika, uključujući i onu povjerenika njemačke vlade za antisemitizam kao i glavne jevrejske organizacije u Njemačkoj.

 "Željeli bismo iskreno zamoliti za oprost sve kojih se to tiče, rodbinu i preživjele zbog toga što smo povrijedili njihove osjećaje", kazao je glasnogovornik Centra za političku ljepotu (ZPS) Philipp Ruch za agenciju Dpa.

"Napravili smo pogrešku, posebno želimo zamoliti za oprost one jevrejske institucije, udruženja i pojedince koji su naš rad i polaganje pepela stradalih doživjeli kao kršenje jevrejskih zakona", kazao je Ruch.

Ranije ovog sedmice  ZPS je postavio "memorijalni stub" u blizini njemačkog parlamenta, na mjestu gdje je nekada bio Reichstag, parlament u doba nacizma u kojemu su 1933. izglasani zakoni koji su otvorili put diktaturi Adolfa Hitlera.

Aktivistička grupa koja je organizirala postavljanje tvrdila je da su ostaci ubijenih pronađeni nakon opsežne pretrage provedene na mjestima u Njemačkoj  i na drugim područjima koja su okupirali nacisti u Drugom  svjetskom ratu, uključujući područje u blizini Auschwitza. 

Po njihovim riječima, projekt je zamišljen ne samo kako bi se podsjetilo na žrtve nacističkog režima, nego i da bi se uputilo upozorenje na rast popularnosti ekstremno desne Alternative za Njemačku (AfD), koja je od 2017. zastupljena u njemačkom parlamentu.

Centralno jevrejsko vijeće u Njemačkoj kritiziralo je projekt kao lakomislen, a čelnica minhenske jevrejske  zajednice Charlotte Knobloch kazala je da ga smatra "neukusnim, netaktičnim i bez osjećaja pijeteta".

Kritike je u srijedu uputio i povjerenik njemačke vlade za antisemitizam Felix Klein, koji je kazao kako bi barem pri uklanjanju instalacije bilo dobro "konsultirati rabina kako bi se osiguralo da budu poštovani jevrejski vjerski zakoni".

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turistička zajednica HNŽ-a na najvećem turističkom sajmu ITB u Berlinu

Na sajmu turizma u Berlinu predstavljene turističke atrakcije Mostara

Više od 300 uhapšenih u Berlinu u novogodišnjoj noći

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo