Bosna i Hercegovina     | 06.12.2019. 10:31 |

Projekt o reproduktivnom zdravlju djevojčica u Kaknju, Varešu, Olovu i Brezi

FENA Saopćenje

ZENICA, 6. decembra (FENA) - Projekt Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) "Zdrave, snažne, edukovane" već se provodi na području pet općina, a u nastavku ove školske godine bit će započet i proveden i u preostalih sedam općina Zeničko-dobojskog kantona.

Time će ukupno biti obuhvaćeno oko 2.300 djevojčica uzrasta šestog razreda osnovne škole, saopćeno je iz INZ-a. 

Kako navode iz INZ-a, u prvoj fazi projekta predavanja i interaktivne radionice slušalo je 320 djevojčica u osamnaest školskih objekata u četiri općine Zeničko-dobojskog kantona i to po tri školska objekta u Olovu, Varešu i Brezi, te devet u Kaknju.

- Projekt provodi Službe za školsku higijenu INZ-a, a svaka od učesnica predavanja dobija edukativnu brošuru o reproduktivnom zdravlju, prvoj menstruaciji i higijenskim navikama vezanim za ovaj proces u pubertetu i kasnijoj adolescenciji, koju su priredili stručnjaci INZ-a prilagođenu uzrastu korisnica-čitateljki - istaknuo je dr. Nino Hasanica iz ove službe. 

Predavanjima su već bile obuhvaćene osnovne škole "Vareš" i "Vareš Majdan" u Varešu, "Olovo" u Olovu, "Hasan Kikić" u Solunu kod Olova, "Mula Mustafa Bašeskija", "15. april", "Ahmed Muradbegović" i "Hamdija Kreševljaković" u Kaknju, područna OŠ "Hamdija Kreševljaković" u Bilješevu kod Kaknja, "Rešad Kadić" u Brnjicu kod Kaknja, područna škola OŠ "15.april" - Termoelektrana Kakanj, OŠ "Omer Mušić" u Brežanima kod Kaknja, "Enver Čolaković" i "Safvet beg Bašagić" u Brezi, te područna škola OŠ "Safvet beg Bašagić" u Župči kod Breze.

S obzirom da je prisutno neznanje i nedovoljna količina informacija, pogrešan izvor informacija, ali i razumjevanje pravih informacija na pogrešan način (zbog stručne terminologije), brošura koja je podloga za radionice je urađena jednostavnim, tom uzrastu razumljivim i zanimljivim jezikom. 

Predavanjem u OŠ "Meša Selimović" u Zenici za 37 učenica u ovoj školi, započeta je serija predavanja u najvećem gradu ZDK. Tokom ove školske godine, do juna naredne, 2020. godine, predavanjima o reproduktivnom zdravlju bit će obuhvaćeno svih 75 škola u svim općinama ZDK.

Paralelno s ovim projektom, Služba za školsku higijenu u svim školskim objektima u cijelom kantonu provodi redovne projekte ispitivanja vida, sluha i lokomotornog sistema (stopala, kičma, hod, držanje) učenika, te projekt sigurnosti u školama, koji provodi u saradnji s Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

UN-ov Dan zemljišta - Centimetar tla koji se stvara hiljadu godina, ljudi zagade za nekoliko minuta

U fokusu ovogodišnjeg obilježavanja dostupnosti edukacije o šećernoj bolest

INZ povodom Svjetskog dana hrane - Vodu tretirati kao da nam život i hrana ovise o tome

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'