Bosna i Hercegovina     | 06.12.2019. 10:26 |

VSTVBiH podržalo obilježavanje Međunarodnog dana volontera

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. decembra (FENA) - Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTVBiH) je kroz Projekat Izgradnje efikasnog pravosuđa u službi građana kojeg finansira Evropska unija, podržalo obilježavanje Međunarodnog dana volontera.

U okviru manifestacije “Galerija volonterizma“, održane u četvrtak u Sarajevu, VSTVBiH je uz finansijsku podršku Evropske unije nagradilo tri osnovne škole: JU Osnovna škola Čapljina, JU Osnovna škola ''Bristovi''- Bugojno i JU OŠ ''Tina Ujevića'' Vitina - Ljubuški loptama za fudbal, košarku i odbojku. Svaka škola je dobila po 15 lopti (pet za košarku, pet za odbojku i pet za fudbal). Te škole su tokom 2019. godine bile izrazito kreativne u odabiru volonterskih aktivnosti, pokazale su visok nivo odgovornosti i ostvarile više volonterskih sati nego što je planirano.

- U ime kolektiva i u svoje lično ime želim da se zahvalim na nagradi koju smo dobili od vaše ustanove. U našu školu dolaze učenici iz sedam sela i zaseoka te jedinu mogućnost za sportske aktivnosti imaju tokom boravka u školi. Sredstva koja dobijemo od Ministarstva obrazovanja SBK su nedovoljna da bismo kupili sportsku opremu. Ova nagrada će nam poboljšati kvalitet aktivnosti na časovima tjelesnog odgoja i omogućiti djeci da se bolje  pripreme za sportska takmičenja koja imamo na nivou općine Bugojno. Veliko hvala i u ime svih učenika Osnovne škole Bristovi - istakla je Rasma Hadžić, direktorica JU Osnovne škole Bristovi - Bugojno.

Tokom manifestacije, predstavnici projektnog tima „Izgradnja efikasnog pravosuđa u službi građana“ su razgovarali sa učenicima o važnosti pravde u BiH i tom prilikom im podijelili slikovnice “Zašto je pravda važna?“.

Učenici su se upoznali s osnovnim pojmovima iz pravosuđa te iskazali želju da posjete sudnicu i vide kako izgleda jedan radni dan uposlenih u sudovima. VSTVBiH će uz finansijsku podršku Evropske unije, u narednom periodu, omogućiti učenicima iz cijele BiH da posjete sudove i upoznaju se sa zanimanjima i radom u pravosudnim institucijama.

Prepoznajući značaj volontiranja, omladinskog aktivizma kao i doprinošenja lokalnoj zajednici, VSTVBiH svim volonterima čestita taj vrlo važan dan uz poruku da će i dalje podržavati ovakve i slične aktivnosti koje imaju za cilj  izgradnju kapaciteta mladih ljudi, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

VSTV osudilo zloupotrebu portala za neprimjereno pisanje o nosiocima pravosudnih funkcija

Bunoza: Izmjene Zakona o VSTV-u predstavljaju početak reformi bh. pravosuđa (VIDEO)

Novo izdanje 'Pravne hronike' donosi sveobuhvatnu analizu presude 'Kovačević protiv BiH'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom