Bosna i Hercegovina     | 06.12.2019. 12:28 |

Novinar Nove BH Tahir Žustra dobitnik nagrade 'Srđan Aleksić'

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BANJA LUKA, 6. decembra (FENA) - Odlukom četvoročlanog žirija, jedan od dobitnika Novinarske nagrade 'Srđan Aleksić' za profesionalno izvještavanje u 2019. godini je Tahir Žustra, reporter Nove BH.

- Činjenice da je nominacija mog rada stigla iz Udruženja distrofičara TK s kojima godinama sarađujemo i pratimo priče vezane za njihove članove i članice, čini tu nagradu značajnijom. Vjerujem da položaj tih ranjivih kategorija društva najmanje govori o njima, a najviše o svima nama i društvu generalno - naveo je Žustra.

Smatra da je ta nagrada mjerilo da smo u nekim oblastima na dobrom putu ka boljem društvu.

-Srđan Aleksić ali i nagrada sve nas, pa i mene, tako obavezuju da se ovdje ne smijemo i ne možemo zaustaviti jer bolji život je dugoročan proces koji moramo graditi svi zajedno - kazao je Tahir Žustra, reporter Nove BH.

Prema obrazloženju žirija, dobitnik nagrade Tahir Žustra, koga je nominiralo Udruženje građana oboljelih od distrofije Tuzlanskog kantona, istinski novinarski i objektivno govori o marginaliziranim i ranjivim grupama.

Žustra se nekoliko godina bavi pravima osoba s invaliditetom, ali i onima koji u bilo kojoj životnoj oblasti ne uspijevaju ostvariti prava. Svojim prilozima unapređuje kvalitetu života tih osoba. Njegovi prilozi primjer su društveno odgovornog i angažiranog novinarstva.

Na ovogodišnji Konkurs za novinarsku nagradu 'Srđan Aleksić' stiglo je ukupno 20 prijava novinarki i novinara, te tri prijedloga nevladinih organizacija.

Novinarska nagrada dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno-odgovornog novinarstva. Nagradu dodjeljuju Helsinški parlament građana Banjaluka i Mreža za izgradnju mira uz podršku Civil Right Defenders.

Novinarsku nagradu 'Srđan Aleksić' ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske. Nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH.

Dodjela nagrada 'Srđan Aleksić' bit će upriličena 10. decembra u Banjoj Luci.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo