Bosna i Hercegovina     | 06.12.2019. 12:48 |

Zavod MIO potpisao Protokol s austrijskim osiguranjem radi lakšeg umirovljenja

FENA Saopćenje

MOSTAR, 6. prosinca (FENA) - Direktor Federalnog zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje (Zavod MIO/PIO) Zijad Krnjić i direktor PVA, mirovinskog osiguranja Republike Austrije, Winfried Pinggera potpisali su u Beču Protokol o načinu postupanja dvaju nositelja mirovinskog osiguranja u situacijama različitog zakonskog normiranja.

Time će biti otklonjeni problemi koje su imali, prvenstveno, građani BiH koji imaju staž osiguranja u obje zemlje. Naime, u dosadašnjoj praksi, bh građani koji su imali zadnje zaposlenje u Austriji, suočavali su se s poteškoćama u ostvarivanju prava na mirovinu, zbog različitih zakonskih odredbi, priopćeno je iz Zavoda MIO/PIO.

Tako je Federalni zavod, u skladu sa Zakonom o MIO/PIO, odbijao provoditi postupak umirovljenja bez dokaza o prestanku osiguranja u Austriji, dok je istovremeno austrijski nositelj osiguranja, u skladu s austrijskim zakonima, provodio proces prije same odjave s osiguranja.

Građani su tako bili primorani voditi više postupaka, a što je u konačnici rezultiralo duljim čekanjem na umirovljenje te većim troškovima. Potpisivanjem Protokola dogovoren je način postupanja u takvim situacijama, čime će građani biti pošteđeni dodatnih procedura i troškova, a sam rok čekanja na mirovnu će biti kraći, navodi se u priopćenju.

 

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Umirovljenici bi mogli dobiti uvećane mirovine već u veljači

Danas u Federaciji BiH isplata mirovina

U Federaciji BiH počela isplata mirovina

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana