Bosna i Hercegovina     | 06.12.2019. 13:51 |

Okončane javne rasprave o Nacrtu budžeta BPK Goražde za 2020.

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 6. decembra (FENA) – Javne rasprave o Nacrtu budžeta Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde okončane su u svim lokalnim zajednicama na području kantona.

Kantonalni ministar finansija Mirsad Agović naglašava da bi, kada bi se uvažile sve potrebe, primjedbe i sugestije koji su upućeni, budžet bi bio puno veći od 40,3 miliona KM koliko je predložen u nacrtu.

-Budžet za 2020. godinu bit će stabilizirajućeg karaktera, što ne bi bilo moguće kada bi uvažili sve primjedbe. Povećanja kodova nisu tražili samo prisutni na javnim raspravama, već i ministri u Vladi BPK. Tokom prvih konsultacija zahtjevi ministarstava su bili mnogo veći i ukupan budžet bi iznosio 55 miliona KM, što su prihodi koje zaista ovaj kanton ne može ostvariti ni po kojem osnovu - pojasnio je Agović.

Dodao je da će se pokušati uvažiti bar neke primjedbe i sugestije korisnika budžeta.

-Bilo je najviše primjedbi na određene kodove vezane za podsticaje, naročito u poljoprivredi, privredi. Bilo je i zahtjeva za nekim sitnim korekcijama koje ćemo uz sve zahtjeve koje smo dobili u pismenoj formi razmotriti i pokušati uvrstiti u budžet ukoliko bude prostora. Međutim za sve ono što budemo naknadno htjeli uvrstiti moramo negdje umanjiti, a bojim se da tu neće biti prostora - istakao je on.

Ministar finansija BPK Goražde podsjetio je da već postoje stvorene obaveze koje će dodatno opteretiti budžet u narednoj godini.

- U 2020. godini počinje izmirenje obaveza prema MMF-u po osnovu Stand-by aranžmana, kao i nastavak postojećih prema Razvojnoj banci i drugih nagomilanih obaveza iz prethodnih godina, čije izmirenje neće moći čekati, ukoliko kanton želi izbjeći tužbe i nagomilavanje zateznih kamata - upozorio je ministar finansija BPK Goražde.

Očekivanja su da će Budžet BPK Goražde za 2020. godinu biti usvojen do kraja godine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Skupština TK usvojila budžet za 2024. godinu

Vlada TK prihvatila izjašnjenja na amandmane na prijedlog budžeta TK za 2024.

Izraelski parlament odobrio državni budžet, vrijedan 159 milijardi dolara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo