Bosna i Hercegovina     | 06.12.2019. 14:21 |

SOGFBiH - Vratiti javni novac bliže građanima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. decembra (FENA) - Na drugoj sjednici Mreže za javne financije Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, koja je održana u četvrtak u Sarajevu, razgovarano je o temi Politika jačanja financijske pozicije općina i gradova u FBiH i prijedlog Strategije javnog zagovaranja ove politike.

Istaknuto je da ta Politika predstavlja analitički zasnovanu, argumentiranu i validnu osnovu SOGFBiH za neophodne izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, radi financijskog jačanja pozicije općina i gradova u FBiH u raspodjeli javnih prihoda.

Pojašnjeno je da se općine i gradovi u FBiH godinama suočavaju s kroničnim nedostatkom sredstava za financiranje javnih potreba, jer postoji nerazmjer između pripadajućih prihoda i objektivnih rashodovnih potreba općina i gradova. 

Također, navedeno je da korijen problema financiranja općina i gradova predstavlja neadekvatan sustav pripadnosti javnih prihoda u FBiH, koji je zasnovan na potrebama i funkcijama općina i gradova u FBiH iz 2006., kada su razina otplate vanjskog duga FBiH, kao i rashodovne potrebe JLS, bile znatno manje.

Rješenje koje SOGFBiH zagovara uključuje povećanje udjela općina i gradova u FBiH u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza sa sadašnjih 8,42 na 9,81 posto, te povećanje udjela općina i gradova u FBiH u raspodjeli prihoda od izravnih poreza (poreza na dohodak i poreza na dobit).

- Okosnica Politike jačanja financijske pozicije JLS u FBiH zapravo je vraćanje javnog novca bliže građanima. Općine i gradovi su razina vlasti najbliža građanima, koja poznaje njihove svakodnevne probleme i zadovoljava njihove osnovne potrebe za javnim uslugama, te daje najopipljivije rezultate. Stoga, slabom financijskom pozicijom općina i gradova u Federaciji BiH ugroženi su kvaliteta života građana i lokalni ekonomski razvoj - istaknuto je na sjednici.  

Naznačeno je da će SOGFBiH u narednom razdoblju predstaviti te politike Federalnom ministarstvu financija, predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH, predstavnicima međunarodne zajednice, kao i javnosti.

Također, na sjednici je predstavnik Sektora za upravljanje javnim dugom Federalnog ministarstva financija Besim Pašalić predstavio Nacrt zakona o dugu, zaduživanju i garancijama u FBiH, koji predstavlja izuzetno važnu materiju za proces upravljanja financijama na lokalnoj razini. 

Članovima Mreže se obratio i rukovoditelj Odjela trgovine i nadzora Sarajevske burze (SASE) Ahmed Hodžić, koji je predstavio mogućnost zaduživanja emisijom municipalnih obveznica, s ciljem financiranja velikih lokalnih javnih investicija.

Sjednica Mreže realizirana je u okviru projekta Jačanje saveza općina i gradova u BiH, koji financiraju Vlada Švedske i Vlada Švicarske, saopćeno je iz SOGFBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu