Bosna i Hercegovina     | 06.12.2019. 13:58 |

Agencija za obrazovanje BiH - Zahtjev za hitni inspekcijski nadzor za VSŠ Union

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. decembra (FENA) - Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH provodi istraživanje o broju stalno zaposlenog nastavnog osoblja u akademskoj 2018/2019. godini na svim visokoškolskim ustanovama u BiH, a cilj je provođenje Bolonjskog i procesa akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa u BiH.

Iz prikupljenih podataka od nadležnih institucija, kako je obrazloženo u saopćenju Agencije, uočljivo je da neke visokoškolske ustanove u BiH imaju alarmantno mali broj stalno zaposlenog nastavnog osoblja u odnosu na broj studijskih programa i propise nadležnih obrazovnih vlasti u BiH kojima se reguliše broj stalno zaposlenih nastavnika.

Kao primjer navodi se Visoka škola UNION u Mostaru, kojoj je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta HNK, prema podacima CIP-a, izdalo Dozvolu za 4. oktobar 2018. godine. Ta ustanova je osnovana u akademskoj 2018./2019. godini, a javno je objavila informaciju o promociji prve generacije diplomanata u akademskoj 2019./2020. godini.

Ustanova je dostavila Agenciji podatak da ima stalno zaposlenog jednog nastavnika na neodređeno vrijeme, a u akademskoj 2018./2019. godini Visoka škola UNION u Mostaru je izvodila osam studijskih programa.

S tim u vezi, Agencija BiH zahtijeva da nadležno Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta HNK, odnosno Prosvjetna inspekcija HNK izvrši hitan uvid u ispunjenost Uredbom propisanih kriterija, standarda i normativa u visokom obrazovanju u HNK, s posebnim naglaskom na broj stalno zaposlenih nastavnika.

Također, Agencija BiH zahtijeva da se izvrši uvid u izvođenje nastavnog procesa ustanove i zakonitost izdatih diploma, te očekuje da o rezultatima navedenog nadzora bude informisana javnost, navodi se u saopćenju Agencije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Zatraženo usvajanje odluke o normama u oblasti visokog obrazovanja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo