Kultura     | 06.12.2019. 14:19 |

Ambasador BiH u Republici Indiji Muhamed Čengić otvorio izložbu fotografija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. decembra (FENA) - Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Indiji Muhamed Čengić otvorio je danas u Indijskom kulturnom centru u Kolkati izložbu fotografija pod nazivom "Kumbh Mela".

Radi se fotografijama koje je ambasador napravio uz podršku počasnog konzula BiH u Mumbaiju Suhasa Mantrija i istaknutog blogera i fotografa Prakasha Banga.

Na otvaranju izložbe je predstavljen i katalog - zbirka fotografija nastalih u februaru 2019. godine tokom najvećeg i najstarijeg hinduističkog vjerskog rituala Prayagraj Kumbh Mela na ušću Rijeka Yamuna i Ganga, koji je ove godine posjetilo više od sto miliona ljudi, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarastva vanjskih poslova BiH.

Ambasador Čengić govorio je na otvaranju izložbe i predstavio katalog sa 30 fotografija. Zahvalio je Ministarstvu vanjskih poslova Indije, vladama saveznih država Utar Pradeš i Zapadni Bengal, Indijskom kulturnom centru u Kolkati, kao i počasnim konzulima BiH u Indiji.

Naglasio je da predstavljanje zbirke fotografija s najvećeg vjerskog rituala u Indiji ima za cilj prikazati bogatu indijsku tradiciju i kulturu i poslati poruku univerzalne povezanosti, mirnog suživota i globalnog jedinstva. Izrazio je očekivanje da će uz podršku Indijskog kulturnog centra ta izložba uskoro biti organizirana i u Nju Delhiju.

Glavni sekretar guvernera Zapadnog Bengala Shri Satish Chandra Tewari i zamjenik generalnog direktora Indijskog kulturnog centra Prashant Pise izrazili su zahvalnost ambasadoru Čengiću za organizaciju izložbe koja na jedinstven način prikazuje Kumbh Mela kroz fotografiju i pogled diplomate.

Podršku u organizaciji izložbe dali su i Indijski kulturni centar, Ministarstvo vanjskih poslova Indije i počasni konzul BiH u Kolkati Sanjay Agarwal.

Izložba će biti postavljena do 10. decembra, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ministar Konaković u Zagrebu razgovarao s predsjednikom BNV-a

Konaković sudjeluje u Raisina Dialogueu u Nju Delhiju

MVP BiH: Bh. državljanin iz Gaze koga su Izraelci ranije uhapsili, pušten na slobodu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo