Stranačke aktivnosti     | 06.12.2019. 16:13 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Već nekoliko godina iz budžeta USK finansira se rad udruženja koja zastupaju interesa osoba s invaliditetom u tom kantonu. Ukupni iznos kojim su ta udruženja finansirana bio je iz godine u godinu 127.000 KM. Obaveza udruženja bila je da predaju godišnji plan rada i izvještavaju o utrošenim sredstvima. Međutim, pojavio se problem u procesu izvještavanja o radu za 2017., nakon čega je za 2018. ukinuto redovno finansiranje. Tako su udruženja u 2018. i 2019. ostala bez sredstava za rad i imaju neplaćene obaveze.

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike, koje je zaduženo za ovu problematiku, dobilo je opomene od Ureda za reviziju institucija u FBiH, Ombudsmena i Transparency Internationala koji su skrenuli pažnju da se transfer za udruženja koja zastupaju osobe s invaliditetom realizira na netransparentan način i bez primjene jasnih i mjerljivih kriterija. Zbog ovih opomena Ministarstvo je odlučilo da se za 2019. raspoređivanje sredstava vodi putem javnog oglašavanja. Koordinacioni odbor kantonalnih udruženja osoba s invaliditetom i njihovih saveza u USK (neformalna mreža) ne prihvata ovu odluku i od početka 2019. svaki mjesec organizira proteste, oglašava se u medijima i traži sastanak, međutim i izvršna i zakonodavna kantonalna vlast već mjesecima šute.

Kantonalni odbor Naše stranke u USK smatra da do sastanka resorne ministrice,  kao i predstavnika Koordinacije mora doći s ciljem iznalaženja rješenja.
Prijedlog tog rješenja imaju u Našoj stranci: „Sa ciljem da se konačno utvrdi i donese socijalna politika koja bi na zadovoljavajući način tretirala osobe s invaliditetom u USK, Naša stranka izradila je  trogodišnji Program rada Koordinacionog odbora kantonalnih udruženja osoba s invaliditetom i saveza u USK i predlaže da se organizira sastanak Koordinacionog odbora, ministrice Ćemalović i predstavnika Naše stranke te da im prezentiramo ovaj program rada. Već mjesecima smo u kontaktu s ovim udruženjima, znamo njihove probleme i smatramo da smo u programu ponudili kako se može doći do boljeg statusa osoba sa invaliditetom na USK“, kažu u Kantonalnom odboru Naše stranke u USK.

Program je strateške prirode, oslonjen na brojne domaće i međunarodnopravne dokumente s jasno definisanim prioritetnim područjima djelovanja, ciljevima koje treba postići te predviđenim monitoringom cjelokupnog procesa unapređenja položaja osoba s invaliditetom.

U Našoj stranci kažu da ovdje treba imati prije svega na umu 4041 osobu s invaliditetom koliko ih je evidentirano pri Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne poltiike. U taj broj ne ulaze ratni vojni invalidi niti invalidi rada koji su u nadleštvu drugih ministarstava.

Pozivaju da se ne odugovlači s rješavanjem jer cilj ih je maksimalno uključiti u društvo, a svako čekanje taj proces vraća unazad te poništava i ono malo što se na tom polju postiglo.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta