Bosna i Hercegovina     | 06.12.2019. 16:21 |

U Zenici otvorena trodnevna izložba ptica i sitnih životinja

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 6. decembra (FENA) - Udruženje za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Zenica organizator je 16. međunarodne i 34. međugradske izložbe ptica, golubova, ukrasnih peradi, kunića i akvarijskih ribica, koja je počela danas i trajat će tri dana.

Izložba je postavljena u sportskoj dvorani Osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić“ u Zenici, a predsjednik tog udruženja Almir Muco ističe kako Grad Zenica ima dugu tradiciju uzgoja i izložbi sitnih životinja.

Napominje kako će posjetioci ove godine moći vidjeti oko 560 golubova, oko 350 ptica, 150 peradi te oko 30-tak kunića.

-Najzastupljenija rasa je golub 'Zenički prevrtač'. Zenica okuplja i sve autohtone rase golubova pa ove godine imamo svih sedam autohtonih rasa golubova iz Bosne i Hercegovine - kaže Muco, koji dodaje kako imaju zastupljene izlagače iz cijele BiH.

Pored izložbe sitnih životinja kojom, kako kaže Muco, žele probuditi i ljubav kod djece prema životinjama, popratni program su izložbe 200 likovnih i 130 literarnih radova osnovaca iz svih škola s područja Zeničko-dobojskog kantona.

-Komisija će izabrati najbolje radove, za koje će mladi umjetnici kao nagradu dobiti kućnog ljubimca. Prvi put, u nedjelju u 13.00 sati, imat ćemo i aukciju golubova poštara. Očekujemo na aukciji 60-ak golubova - kaže Muco.

Udruženje za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Zenica broji oko 100 članova, koji su raspoređeni u razne sekcije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo