Bosna i Hercegovina     | 07.12.2019. 10:50 |

'Sarajevska Abeceda' za djecu bh. dijaspore, povezuje slova i objekte u gradu

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) - Sarajka s prebivalištem u Londonu, doktorica arhitekture i profesorica na Architectural Association School of Architecture u Londonu Nerma Prnjavorac-Cridge autorica je 'Sarajevske Abecede', publikacije-bojanke koja na interesantan način povezuje slova i značajnije objekte u Sarajevu.

Ideja je da djeca, kroz igru i bojenje, nauče abecedu, ali i nazive važnijih objekata u bh. glavnom gradu i kako izgledaju.

- 'Abecedu' sam počela crtati kad sam se uvjerila da su sadržaji u knjigama za dopunsku nastavu učenika u bh. dijaspori zastarjeli, kaskaju za sistemom školovanja naše djece koja pohađaju osnovno obrazovanje u školama gdje žive.

Skoro svi koji su vidjeli još dok sam crtala bili su oduševljeni, pitali su gdje se može nabaviti. Posebno me iznenadilo da su i stariji ljudi, čak i oni koji ne govore naš jezik zainteresirani, žele bojiti. Imam podršku bh. Ambasade u Londonu, obećali su mi i promociju - kaže autorica.

Ta publikacija nastala je prvo kao pomoć Nerminoj kćerki Marleni da 'lakše nauči naše pismo i jezik'. Potom je taj kućni projekt autorica podijelila sa ostalom djecom u dijaspori, koja imaju iste probleme.

Autorica kaže da joj je rad na toj publikaciji pomogao da se lakše nosi i sa emocijama, da kroz crteže pretoči dio ljubavi i boli prema domovini, gradu i ocu koji je tada bio teško bolestan.

'Abeceda' je izdana u Velikoj Britaniji u septembru, preko Grosvenor House Ltd. Uskoro bi trebalo da bude u prodaji, u knjižari 'Buybook' u Sarajevu. Osim edukativne namjere, bojanka će pomoći i u očuvanju čovjekove okoline u Sarajevu.

- Dodatna inicijativa potekla je od moje kćerke. Tako je nastala ideja da povežem 'Abecedu' s čišćenjem okoline i sadnjom drveća. Sa Lukom Kasitzaom iz GreenStyle Solutions d.o.o surađujem na inicijativi sadnje drveća i čišćenja javnog prostora u Sarajevu i čitavoj BiH - pojasnila je.

Autorica Prnjavorac-Cridge pri kraju je izrade i publikacije 'Azbuka', zgrade su iste samo su slova i redoslijed promijenjeni.

- Djeca treba da uče oba pisma, jer je to bitno za opće obrazovanje. Poslije 'Azbuke' planiram crtati i London Alphabet (moj 'usvojeni' grad), koji će kombinirati englesku abecedu i zgrade u Londonu - naglasila je.  

Dodaje da je primjerke bojanke 'Abeceda' poklonila djeci prijatelja u Sarajevu. Njihovi roditelji, kaže, sad moraju djecu voditi od zgrade do zgrade da bi djeca mogla što bolje obojiti. Primjerke 'Abecede' poklonila je i za štićenika Doma za nezbrinutu djecu 'Bjelave' u Sarajevu te polaznike bh. dopunskih škola u Londonu i Birminghamu.

Nerma Prnjavorac-Cridge došla je u Veliku Britaniju 1992. godine, kao izbjeglica. U Sarajevu je završila osnovnu školu i Drugu gimnaziju, upisala arhitekturu u Birminghamu, pa postdiplomski studij i doktorat završila u Londonu 2011. godine. Na arhitektonskom fakultetu, Architectural Association School of Architecture u Londonu i na još nekoliko fakulteta predaje Interior Design. Radila je za brojne arhitektonske firme, uključujući Art2architecture i Thomas Heatherwick.

- Rad na univerzitetu omogućava mi da se usporedo bavim umjetnošću i crtanjem, kroz moju agenciju (www.drawingagency.co.uk). Planiram još proizvoda (cekere, majice, kuhinjske krpe, drvene kockice-igra), već su dizajnirani i čekaju na proizvođača u Sarajevu. Moja motivacija nikad nije bila lični profit, nego želja da ljubav prema gradu i materinjem jeziku pretvorim u nešto kreativno i pozitivno - naglasila je ona, prenosi agencija Bhdinfodesk iz Birminghama.

Njen suprug je Škot iz Glasgowa, za kojeg kaže da mnogo voli Bosnu i Hercegovinu, naročito Sarajevo i Sarajevo Film Festival (SFF).

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Grad Mostar poziva Mostarke i Mostarce u dijaspori da popune anketu o ekonomskom razvoju

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'