Magazin     | 07.12.2019. 09:48 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 7. prosinca (FENA) -

- 43. pr.n.e. Umro Marko Tulije Ciceron, rimski političar, pisac i čuveni govornik.

- 1914. Skupština Srbije usvojila je u Nišu u Prvom svjetskom ratu Deklaraciju o ujedinjenju Južnih Slovena u zajedničku državu. To je bilo prvi put da srpska vlada jugoslovensko ujedinjenje postavlja kao prioritetan cilj srpske državne politike.

- 1922. Sjeverna Irska glasala za odvajanje od Republike Irske.

- 1928. Rođen Noam Chomsky, američki lingvista, filozof, politički aktivista, pisac i predavač.

- 1941. Velika Britanija je u Drugom svjetskom ratu objavila rat Mađarskoj, Rumuniji i Finskoj, zemljama koje su kao članice Trojnog pakta sudjelovale u agresiji na SSSR.

- 1946. Skupština FNR Jugoslavije donijela zakon o nacionalizaciji kojim su obuhvaćena sva veća privatna poduzeća. Time je likvidiran i inozemni kapital, koji je u industriji i rudarstvu predratne Jugoslavije sudjelovao s oko 50 posto.

- 1949. Chiang Kai-shek je na otoku Tajvan (Formoza), gdje je s ostacima svoje vojske pobjegao nakon poraza od Narodnooslobodilačke armije Kine, proglasio državu i ustanovio vladu.

- 1965. Vaseljenski patrijarh Atenagora I. i papa Pavao VI. ukinuli su međusobnu ekskomunikaciju dvije crkve kojom je 1054. počeo raskol dviju kršćanskih crkava.

- 1974. Kiparski predsjednik arhiepiskop Makarios III. trijumfalno je dočekan na Kipru, koji je napustio 15. srpnja 1974. nakon državnog udara. Prevrat na Kipru organizirali su grčki oficiri, ali nisu uspjeli zadržati vlast.

- 1975. Indonezijska armija ušla u Istočni Timor, gdje je, nakon ukidanja trovjekovne portugalske kolonijalne vlasti, izbio građanski rat.

- 1985. Umro Robert Graves, engleski pisac, istraživač grčke i jevrejske mitologije, koji je svjetski ugled stekao povjesnim romanom "Ja, Klaudije" i djelom "Grčki mitovi".

- 1988. U potresu u Jermeniji poginulo je više od 25.000 ljudi, 12.000 je ozlijeđeno, a pola milijuna ostalo bez domova. Uništeno je deset posto jermenske industrije.

- 1996. Predsjednik Alžira Liamin Zerual ozakonio je svojim potpisom ustavne reforme kojim se zabranjuju političke partije zasnovane na religiji.

- 2003. Bivši predsjednik Nikaragve Arnoldo Aleman proglašen je krivim za prevaru, pranje novca i zlouporabu javnih fondova i osuđen na 20 godina zatvora.

- 2004. Hamid Karzai položio zakletvu kao prvi predsjednik Afganistana izabran na slobodnim izborima.

- 2007. Umro Karlheinz Stockhausen, jedan od najvećih svjetskih skladatelja druge polovice 20. stoljeća. Najpoznatiji je po eksperimentiranju s elektronskom glazbom 70-ih godina prošlog stoljeća.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo