Svijet     | 07.12.2019. 14:47 |

Palestinsko predsjedništvo pozdravlja rezoluciju američkog Kongresa

FENA Internet

RAMALLAH, 7.decembra (FENA) – Palestinsko predsjedništvo pozdravilo je u subotu sinoćnje glasanje američkog Kongresa da podrži dvodržavno rješenje i odbaci aneksiju okupiranih palestinskih teritorija, politiku širenja izraelskih naselja, jednostrane izraelske mjere i prizna aspiracije palestinskog naroda da uspostavi vlastitu državu.

Predsjedništvo smatra rezoluciju Kongresa koja je usvojena s 226 naprema 188 glasova kao „odgovor na aktuelnu pogrešnu politiku američke administracije“, čiji je posljednji slučaj nedavna izjava državnog sekretara Mikea Pompea u kojoj navodi da izraelska naselja nisu neusklađena s međunarodnim pravom.

Predsjedništvo navodi u saopćenju da je „ova rezolucija jasna poruka američkoj administraciji i Izraelu da će mir biti postignut samo kroz uspostavu nezavisne palestinske države u granicama od 4. juna 1967. godine, s istočnim Jerusalemom kao prijestonicom i ispunjenjem aspiracija palestinskog naroda“.

Naglašava se da „mir neće biti postignut bez vraćanja međunarodnom pravu, međunarodnom legitimitetu i arapskoj mirovnoj inicijativi“. Predsjedništvo zahtijeva od američke administracije da "poništi raniju pogrešnu politiku,  počevši od one prema Jerusalemu, i prekine s podrškom širenju naselja i odbacivanjem dvodržavnog rješenja.“

Rezolucija, predložena od demokratskog člana Kongresa Alana Lowenthala i koju su podržali članovi obje stranke, u skladu  je s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, od kojih je posljednja rezolucija 2334 iz 2016. godine, saopćilo je predsjedništvo.

Zastupnik Lowenthal objavio je tweet nakon usvajanja rezolucije u kome navodi:

-  S ponosom primjećujem da je Dom usvojio moju nepristrasnu rezoluciju koja izražava našu podršku dvodržavnom rješenju između Izraelaca i Palestinaca. Zauzeli smo stav ka pravednom miru koji štiti ljudska prava i sigurnost, i protivi se jednostranoj aneksiji i širenju naselja, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze porastao na 32.552

Španski vojni avioni izbacili 26 tona pomoći Palestincima u Pojasu Gaze

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima od 7. oktobra porastao na 32.490

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo