Svijet     | 07.12.2019. 17:12 |

Yang poručio Pompeu: Ne miješajte se u unutrašnja pitanja Kine

FENA Internet

PEKING, 7. decembra (FENA) – Šef kineske  diplomatije Yang Jiechi poručio je američkom državnom sekretaru Mikeu Pompeu u telefonskom razgovoru u subotu da bi se Sjedinjene Države trebale prestati miješati u kineska unutrašnja pitanja, navodi se u izvještaju kineske državne TV.

Navodeći usvajanje Akta o politici ljudskih prava prema Ujgurima i Akta o ljudskim pravima i demokratiji u Hong Kongu, Yang je izjavio da su Sjedinjene Države ozbiljno prekršile norme međunarodnih odnosa i zatražio je od Washingtona da „ispravi svoje greške“ i „trenutno prekine s miješanjem u kineska unutrašnja pitanja“.

Američki Zastupnički dom u utorak je usvojio prijedlog zakona koji zahtijeva oštriji odgovor na kineski tretman ujgurske muslimanske manjine.

Eksperti UN-a i aktivisti tvrde kako je moguće da je Kina pritvorila i milion Ujgura u masovnim pritvorskim centrima u Xinjiangu, regiji na kineskom dalekom zapadu.

Kineske vlasti tvrde da su ti centri dio antiterorističke kampanje i negiraju bilo kakvo zlostavljanje Ujgura.

Akt o Ujgurima uslijedio je nakon usvajanja zakona od američkog predsjednika Donalda Trumpa koji ima za cilj zaštitu ljudskih prava u Hong Kongu u jeku gušenja prodemokratskih protesta.  

Ono što je započelo kao demonstracije protiv sada povučenog prijedloga zakona o izručenjima iz Hong Konga u kinesku maticu pretvorilo se u pozive za širim demokratskim slobodama i skoro šestomjesečne povremeno nasilne proteste u Hong Kongu. Peking je osudio nemire i okrivio je za njih strano uplitanje.

Yang je izjavio da su američki zvaničnici u više navrata davali izjave u kojima napadaju i iskrivljuju kineski politički sistem i unutrašnju i vanjsku politiku zemlje, čime se direktno upliću u kineska unutrašnja pitanja.   

- Kina izražava svoje čvrsto protivljenje tome i snažno to osuđuje - izjavio je Yang, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sjedinjene Države uložile veto na rezoluciju UN-a o palestinskoj državnosti

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'