Magazin     | 09.12.2019. 07:54 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 9. prosinca (FENA) -

- 1594. Rođen Gustav Drugi Adolf, švedski kralj, veliki vojskovođa i vojni reformator, čija je protestantska armija u Tridesetogodišnjem ratu nanijela niz poraza rimokatoličkim snagama njemačkog cara Ferdinanda II. U ratu s Rusijom postavio je granicu na Ladoškom jezeru, a poljsku armiju je potukao i ostvario dominaciju Švedske na Baltiku.

- 1608. Rođen John Milton, engleski pisac, znameniti esejist, pjesnik i dramatičar. Njegov religiozni ep "Izgubljeni raj" smatra se jednim od najboljih djela napisanih na engleskom jeziku. 

- 1824. U peruanskom ratu za neovisnost snage južnoameričkog revolucionara i državnika Simona Bolivara porazile su španjolsku vojsku u bici kod Ayacuchoa u Peruu.

- 1910. Umro pisac Laza Kostić, koji je u poeziju unio nove i smjele oblike i obogatio srpski književni jezik novim izrazima. Bio je začetnik srpske avangardne lirike. Njegove pjesme su najviša ostvarenja srpskog romantizma.

- 1916. Rođen Išur Danielovič Demsky, američki filmski glumac ruskog porijekla, poznat kao Kirk Douglas, koji se proslavio ulogama nervoznih, ambicioznih i grubih tipova.

- 1929. Rođen John Nicholas Cassavetes, američki filmski redatelj i glumac, vodeći predstavnik njujorške škole, neovisne produkcije koja se kritički intoniranim filmovima suprotstavljala holivudskim standardima.

- 1941. Kina u Drugom svjetskom ratu objavila rat Japanu, Njemačkoj i Italiji.

- 1961. Afrička država Tanganjika stekla neovisnost u okviru Britanskog komonvelta, s premijerom Juliusom Nyerereom. Istog dana 1962. postala je republika.

- 1985. Bivši predsjednik Argentine, general Jorge Rafael Videla osuđen  na doživotnu robiju zbog otmica, mučenja i ubojstva oko 9.000 ljudi tijekom "prljavog rata", koji su protiv gradske gerile i političkih protivnika od 1976. do 1982. vodile tri vojne hunte.

- 1990. Na predsjedničkim izborima u Poljskoj pobijedio Lech Walesa. Tijekom 80-ih godina nalazio se na čelu sindikata Solidarnost, koji je svojim djelovanjem započeo slamanje komunizma u Poljskoj. Bio je jedan od simbola mirnog otpora komunizmu.

- 1992. Poštujući sankcije UN-a protiv SFRJ, Svjetska nogometna federacija zabranila je jugoslovenskoj reprezentaciji da sudjeluje na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u SAD-u 1994.

- 1994. Partija Sinn Fein, političko krilo Irske republikanske armije, prvi put poslije 70 godina počela mirovne razgovore s britanskom vladom.

- 2002. Indonezijska vlada i predstavnici oslobodilačkog pokreta Aceh potpisali primirje s ciljem okončanja sukoba koji su 26 godina potresali provinciju Aceh, a u kojima je poginulo oko 30.000 ljudi.

- 2006. U požaru u dispanzeru za odvikavanje od narkotika, u južnom dijelu Moskve, stradale 43 pacijentkinje i dvije medicinske sestre.

- 2010. Umro James Moody, poznati jazz-saksofonista, koji je snimio više od 50 solo albuma i svirao s poznatim jazz-glazbenicima Dizzyjem Gillespiejem, Quincyjem Jonesom i Lionelom Hamptonom.

- 2010. Umro Fausto Sarli, jedan od najistaknutijih talijanskih modnih kreatora, koji je kreirao za zvijezde talijanskog filma i televizije, a bio je čuven i po kolekciji vjenčanica.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu