Svijet     | 09.12.2019. 14:00 |

Sedamdeseta godišnjica Evropske konvencija o ljudskim pravima

FENA Saopćenje

STRASBOURG,  9. decembra (FENA) - Kako bi obilježile  Dan potpisivanja Evropske konvencije o ljudskim pravima (10. decembar), glavna tajnica Vijeća Evrope, Marija Pejčinović Burić, i predsjednica Parlamentarne skupštine te organizacije, Liliane Maury Pasquier, objavile su zajedničko saopćenje povodom 70. godišnjice potpisivanja Evropske konvencije o ljudskim pravima, saopćeno je u ponedjeljak iz Vijeća Evrope.

- Slijedeći primjer Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Evropska konvencija o ljudskim pravima ponuđena je na potpisivanje 4. novembra 1950. Konvencija se počela primjenjivati širom kontinenta tokom proteklih 70. godina, štiteći osnovna ljudska prava i temeljne slobode više od 830 miliona ljudi iz 47 zemalja – podsjećaju čelnice Vijeća Evrope.

- Zahvaljujući Konvenciji, koju nadzire Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu, Evropa ima najsnažniji sistem zaštite međunarodnih ljudskih prava u svijetu. To je nešto na šta svi možemo biti ponosni – naglašavaju čelnice Vijeća Evrope.  

 Više od 20.000 presuda Suda, provedenih od država članica Vijeća Evrope, promijenile su nabolje živote običnih ljudi, na brojne načine. Širom kontinenta, Konvencija je također uvela brojne pozitivne promjene kada su je primjenjivale nacionalne vlasti unutar svojih pravosudnih sistema, i pomogla je podizanju standarda ljudskih prava širom svijeta, ističe se u saopćenju.

-  Mi, ipak, ne možemo uzimati ta ostvarenja „zdravo za gotovo“ jer se ona mogu poništiti. Borba za naša prava je u toku i još mnogo toga ostaje da se uradi – navodi se u zajedničkoj izjavi čelnica Vijeća Evrope.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Magazinović: Glasat ću na osnovu ubjeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje Vijeće Evrope

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'