Bosna i Hercegovina     | 09.12.2019. 16:17 |

Nema ozbiljne borbe protiv korupcije na višim razinama- panel diskusija

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 9. prosinca (FENA) - Iako su vidljivi određeni pomaci i napori u suzbijanju korupcije, u BiH i dalje ne postoji ozbiljna borba protiv korupcije na višim razinama, rečeno je danas, među ostalim, na panel diskusiji u Travniku, koja je održana u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Govoreći o primjerima korupcije, poput trgovine utjecajem, zamjenik glavnog tužitelja u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) Dragan Popović kazao je da najveći problem predstavlja otkrivanje i dokazivanje tih kaznenih djela, te da su suradnja i pomoć građana od iznimne važnosti.

- Trenutno je u tijeku suđenje jednoj osobi iz policije u predmetu u kojem smo imali suradnju građana. Bez posebnih istražnih radnji, u kojima smo označili novac, ovo djelo bi bilo teško dokazivo. Također, dajemo imunitet od kaznenog gonjenja za svjedočenje u postupku, ukoliko za to postoji interes. Međutim, mnogo ljudi koji imaju informacije ne žele surađivati jer su i oni u tome - kazao je Popović.

Kada je riječ o ulozi medija u razotkrivanju korupcije, višestruko nagrađivani novinar Balkanske istraživačke mreže (BIRN) BiH Semir Mujkić kazao je da su mediji uradili značajan posao objelodanjujući slučajeve korupcije, ali je upozorio da se često događa da, unatoč svim dokazima, mjerodavne institucije ništa ne poduzimaju.

Po njegovim riječima, rezultati borbe donekle su vidljivi na primjerima tzv. sitne korupcije, dok izostaje ozbiljna borba protiv korupcije na visokoj razini.

- U javnim nabavkama, o kojima se malo govori u medijima, ima najviše novca, a time i korupcije. Problem je što smo godinama unazad, kroz zakone, legalizirali korupciju u toj oblasti - kazao je Mujkić.

Na skupu, na kojem su predstavljena i postignuća Općine Travnik, načelnik Općine Admir Hadžiemrić kazao je da ta lokalna zajednica već dvije godine angažirana u borbi protiv korupcije, navodeći da je, među ostalim, formirala Tim za borbu protiv korupcije, te da je prva u SBŽ-u usvojila Akcijski plan za prevenciju korupcije.

- Međutim, korupcija je ogroman problem koji sami ne možemo spriječiti. Ipak, pružamo doprinos i sigurno možemo reći da smo uradili dosta toga - kazao je Hadžiemrić.

Istaknuo je da građani često ne pokazuju dovoljno spremnosti za suradnju na otkrivanju korupcije te da je Općina Travnik zaprimila tek 31 prijavu, iako je na ulazu u zgradu postavljena kutija koja omogućava anonimno prijavljivanje korupcije.

U panel diskusiji sudjelovali su i predstavnici Općinskog suda u Travniku, akademske zajednice i nevladinog sektora, kao i učenici srednjih škola.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Isak uručio diplome polaznicima obuke 'Borba protiv korupcije'

ZDK dobio registre zaposlenih i imenovanih, u toku izrada Zakona o imovini nosilaca javnih funkcija

Županija posavska dobiva Ured za borbu protiv korupcije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta