Bosna i Hercegovina     | 09.12.2019. 15:56 |

Promovirana uputstva za podršku posebnoj kategoriji civilnih žrtava rata(VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 9. decembra (FENA) - Promocija Priručnika o načinu ostvarivanja statusa posebne kategorije civilnih žrtava rata u Federaciji BiH, Vodiča za ostvarivanje statusa posebne kategorije civilnih žrtava rata i Uputstva za podnositelje zahtjeva za priznavanje statusa posebne kategorije civilnih žrtava rata, upriličena je danas u Sarajevu.

Pomoćnik ministra rada i socijalne politike FBiH Dobrica Jonjić pojasnio je da su ti dokumenti namijenjeni osobama koje su u ratu pretrpjele seksualno zlostavljanje ili silovanje i koje zakon tretira kao posebnu kategoriju civilnih žrtava rata.

- Oko 1.000 osoba iz te kategorije trenutno ostvaruju prava i u novom zakonu koji je u izradi neće biti vremenski ograničeno prijavljivanje te vrste ratnog zločina - rekao je Jonjić.

Dodao je da će i djeca koja su rođena kao posljedica tih zločina biti prepoznata kao posebna kategorija u novom zakonu.

Pomoćnica ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH i predsjedavajuća Komisije za davanje stručnog mišljenja radi utvrđivanja statusa posebne kategorije civilnih žrtava rata Saliha Đuderija istakla je da žali što takvi priručnici nisu izdati puno ranije jer bi možda više takvih osoba odlučilo da prekine šutnju.

- U svakom slučaju ovo je jako važno kao podrška nekim drugim osobama koje se nažalost nađu u sličnoj situaciji, posebno jer smo ovo radili u saradnji s međunarodnim organizacijama i namjeravamo da podijelimo naša iskustva u podršci ovoj kategoriji žrtava - navela je Đuderija.

Istakla je da je jako važno da žrtve budu svjesne da je njihov prekid šutnje i povjeravanje stručnim osobama važno za njih same u kontekstu rehabilitacije i rješavanja svog socijalnog stanja.

Promociji je prisustvovao i ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field koji je izjavio da žrtve iz te kategorije moraju imati pravičan tretman uz poštovanje i dostojanstvo, te da će njegova zemlja i dalje pružati podršku u toj oblasti. 

Na promociji je rečeno da su izdanja prvenstveno namijenjena osobama koje kroz svoj svakodnevni angažman dolaze u kontakt s posebnom kategorijom civilnih žrtava rata, javnim ustanovama i organizacijama civilnog društva koje se bave zaštitom žrtava seksualnog zlostavljanja i silovanja u ratu, kao i samim žrtvama koje podnose zahtjev za ostvarivanje statusa posebne kategorije civilnih žrtava rata.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3781

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Pjtf3l9nGRQqkY5H4-4SG_oeyKG2Pvwq?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljanje romana 'Alfabet ljubavi i smrti' Aleksandra Bečića 15. marta u Slozi

Predstavljanje knjige 'Osluškujući tišinu' Viktorije Bukovac

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo