Bosna i Hercegovina     | 09.12.2019. 18:14 |

Ombudsmeni: Deklaracija - Svako ima pravo na zaštitu od diskriminacije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. decembra (FENA) - Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima afimira načelo da su svi ljudi jednaki u dostojanstvu i pravima i da svako ima pravo na zaštitu od diskriminacije ili bilo kog drugog načina kršenja ljudskih prava, podsjećaju ombudsmeni Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, saopćeno je iz Institucije ombudsmena BiH.

Ombudsmeni podsjećaju da uprkos tome što Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima ne dijeli građane na manje ili više važne, ostvarivanje zaštite i unapređenja ljudskih prava i dalje je manje dostupno pojedinim društvenim grupama, naročito ranjivim, kao što su osobe s invaliditetom, stari, djeca, siromašni, pripadnici LGBT populacije i drugi ljudi.

Ombudsmani se u svakodnevnom radu susreću s problemima u ostvarivanju prava građana, a neki od tih problema zahtijevaju i širi, istraživački pristup. U toku 2019. godine, istraživački interes ombudsmena bio je fokusiran na stanje u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini, probleme s kojima se susreću službe/centri za socijalni rad te na pitanja koja se tiču ostvarivanja prava djece, slobode okupljanja i druga.

Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava, po mišljenju ombudsmena, važno je zbog naglašavanja značaja ljudskih prava, ali i objelodanjivanja problema u ovoj oblasti te podsticanja nadležnih institucija da ih efikasno rješavaju.

Ombudsmani ističu da od toga koliko se efikasno štite ljudska prava, zavisi i kvalitet života u jednoj zajednici te dodaju da puno ostvarivanje ljudskih prava nije moguće ukoliko sve institucije, kao i društvo u cjelini, nisu usmjereni ka istom cilju, a to je život u slobodi, dostojanstvu i jednakosti za sve građane i građanke. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

State Department - Razorna i zapaljiva retorika Dodika doprinijela etničkim napetostima u BiH

Vijeće UN-a za ljudska prava zatražilo obustavu prodaje oružja Izraelu

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta