Ekonomija     | 09.12.2019. 17:44 |

Gorenje ove godine planira visok gubitak, iduće godine dobit

FENA Agencije

LJUBLJANA, 9. prosinca (FENA) - Slovenski proizvođač kućanskih aparata Gorenje i ove će godine poslovati s visokim gubitkom, što kineski vlasnik, korporacija Hisense, želi promijeniti i cilja na dobit od 30 milijuna eura u 2020.

Kako je u ponedjeljak na konferenciji za novinare kazao direktor Gorenja Lan Lin, računa se da će Gorenje ove godine imati 40 milijuna eura gubitka, dok je cilj da se sljedeće napravi prijelom u poslovanju i zabilježi dobit od 30 milijuna eura.

Kako je pojasnio, to bi se postiglo modernizacijom strojnog parka i većom učinkovitošću poslovanja, ali i smanjivanjem broja zaposlenih, što se u prvom redu odnosi na one u upravi, ljude koji rade na poslovima zaštite, odnosno tzv. "bijele ovratnike", prenosi Hina.

U tu kategoriju zaposlenih računa se da spada oko tisuću ljudi u Velenju, među kojima je od 20 do 30 posto po sadašnjim izračunima "prekobrojnih".

Gorenje u Sloveniji zapošljava više od 6 tisuća radnika, a još 4 tisuće u drugim europskim zemljama, prvenstveno u Češkoj i Srbiji. Računa se da je u Velenju oko tisuću radnika zaposlenih u upravi, odnosno "bijelih ovratnika". Dio bi ih bio otpušten uz otpremnine, a dio premješten u Ljubljanu, gdje će se iduće godine uspostaviti uprava za sve Hisenseove tvrtke u Europi.

Ukoliko se ne postigne profitabilnost poslovanja u Gorenju, u pitanje bi mogla doći i gradnja nove tvornice Hisenseovih televizora u Velenju iduće godine, u kojoj bi došlo do novog zapošljavanja, upozorio je Lan Lin.

Hisense je Gorenje kupio za skoro 300 milijuna eura, predviđajući da će ta kompanija biti središte za njegove operacije u Europi. Prilikom preuzimanja obećao je Velenju i gradnju nove tvornice televizora u kojoj bi se do 2023. zaposlilo oko tisuću ljudi, dok bi u Valjevu u Srbiji, gdje je Gorenje također prisutno, nastao Gorenjev centar za rashladne uređaje. Obje investicije trebale bi biti vrijedne više desetaka milijuna eura.

Nakon što ga je preuzeo Hisense, Gorenje je u 2018. godini je imao 1,184 milijarde eura prihoda od prodaje, što je 1,7 posto manje nego prethodne, ali i 111 milijuna eura gubitka, što je objašnjeno restrukturiranjem poduzeća.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Decembarski promet industrije u BiH manji za dva posto

Na sajmu industrije, građevinarstva i mašinstva više od 90 izlagača

Promet industrije u martu veći za 7,4 posto, godišnji rast 38,2 posto

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana