Bosna i Hercegovina     | 10.12.2019. 09:24 |

Savez logoraša BiH: Mi smo podsjetnik da Deklaracija o ljudskim pravima ne važi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Savez logoraša Bosne i Hercegovine je u povodu 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava upozorio da su logoraši i žrtve ratne torture u Bosni i Hercegovini podsjetnik kako odredbe Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, nažalost, ne važe.

Podsjećaju da je na današnji dan, 10. decembra 1948. godine u Parizu, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, dokument kojim su, temeljem principa jednakosti, ustanovljena osnovna ljudska prava, građanska, politička, ekonomska, socijalna i kulturna, za svakog čovjeka i iz koje su, kasnije, proistekli brojni međunarodno priznati dokumenti o ljudskim pravima.

Također ističu da se u dokumentu, pored prava na život, slobodu i jednakost svih živih bića, navode odredbe koje zabranjuju torturu, ropstvo i diskriminaciju te da su ustanovljena brojna prava poput prava na život, slobodu, sigurnost, pravično suđenje, kretanje i ostalo. 

- Ne možemo zanemariti činjenicu da 24 godine nakon završetka rata niti na jednom nivou vlasti u BiH ne postoji adekvatan pravni okvir, čak niti ozbiljan pokušaj, koji bi regulirao status i prava jedne od najbrojnijih kategorija stanovništva proisteklih iz proteklog rata - logoraša i žrtava ratne torture, kao jedine kategorije čiji status nije zakonski definiran - naveli su iz Saveza.

Iako su brojni zločinci procesuirani i osuđeni upravo zbog zločina nad logorašima te iako je sudski utvrđeno postojanje na stotine logora u kojima su logoraši, nakon što su prethodno nezakonito lišeni slobode surovo mučeni, izloženi seksualnom nasilju, ubijani ili nestajali bez traga, iz Saveza ističu da termin logoraša ili žrtva ratne torture i danas nepoznat, a da su logoraši i žrtve ratne torture nepriznate u Bosni i Hercegovini.

Pozvali su institucije vlasti u Bosni i Hercegovini da konačno preuzmu odgovornost i konačno, ozbiljno i bez odlaganja, pristupe zakonskom reguliranju statusa i problematike logoraša/žrtava ratne torture u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Saveza logoraša BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Institut za istraživanje genocida Kanada - Svuda u svijetu ljudska prava i pravna država su na udaru

Obilježena 31. godišnjica početka raspuštanja monstruoznog logora Manjača

Savez samostalnih sindikata BiH: Radnička prava su ljudska prava

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana