Bosna i Hercegovina     | 10.12.2019. 10:15 |

Spahić:Dan ljudskih prava je svjetionik puta kojim naš brod plovi prema Rtu nade

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Predsjednik Međunarodnog centra za mir (IPC) Ibrahim Spahić čestitao je Međunarodni dan ljudskih prava ističući da se u BiH, Evropi i svijetu taj praznik ove godine proslavlja u okolnostima u kojima dominiraju nuklearne prijetnje, klimatske katastrofe, demografski izazovi, ratovi i podjele te sve dublji jaz između bogatih i siromašnih i gaženje ljudskih prava - posebno migranata i manjina.

Naglasio je da je čovječanstvu potrebno izvanredno zasjedanje UN-a na kojem će biti razmatrana Deklaracija o ljudskim pravima Generalne skupštine UN-a u kontekstu opstanka ljudske zajednice u postojećim okolnostima.

Spahić je naveo da svijet u kojem je svakodnevna planetarna slika ispunjena diskriminacijama i kršenjem ljudskih prava te mržnjom prema drugom i različitom sistematski mijenja pojedinca i zajednice, brišući temeljne vrijednosti Deklaracije.

- Militarizacija država, nacionalizam i represija nad ljudima i kontrola savremenih medija zbog opsesije teritorijama i bogastvima bliskih i dalekih susjeda ugrožava poštivanje univerzalnih prava na mir i slobodu svakog čovjeka. Sve pobune i građanske inicijative se sistemski urušavaju i dostojanstvo čovjekovih težnji za pravdom i slobodom se ponižava. Dan ljudskih prava je svjetionik puta kojim naš brod plovi prema Rtu nade i to je razlog što treba da ga slavimo - izjavio je Spahić, saopćeno je iz IPC-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Institut za istraživanje genocida Kanada - Svuda u svijetu ljudska prava i pravna država su na udaru

Otvorena izložba Sanite Lisice "Pustinja: Reciklaža svjetskog otpada".

Spahić: Karahasanova djela čuvat će se u sehari sa djelima Goethea i Hajjama

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom