Bosna i Hercegovina     | 10.12.2019. 11:00 |

Izrečena presuda u predmetu Miroslav Škobo i drugi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine, nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i pretresa za razmatranje krivičnopravne sankcije, u predmetu Miroslav Škobo i dr., donio je presudu kojom su optuženi Miroslav Škobo i Ferdo Vukoje oglašeni krivim.

Kako je saopćeno iz Suda BiH, Škobo je proglašen krivim zakrivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. Krivičnog zakona BiH (KZ BiH) u vezi sa krivičnim djelom pranje novca iz člana 209. stav 1. KZ BiH u vezi sa krivičnim djelom iznuda iz člana 295. stav 1. KZ FBiH.

Optuženi Vukoje oglašen je krivim za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. KZ BiH u vezi sa krivičnim djelom pranje novca iz člana 209. stav 1. KZ BiH u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje.

Sud je optuženog Škobu osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, a optuženom se u izrečenu kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru i to u periodu od 16.3.2018. do 4.5.2018. godine.

Optuženog Ferdu Vukoju, Sud je osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, a optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru i to u periodu od 20.2.2017. do 17.8.2017. godine.

Škobo je kriv što je, kao pripadnik grupe za organizirani kriminal, radnjama opisanim optužnici, imovinu za koju je znao da je pribavljena počinjenjem krivičnog djela teška krađa, držao, raspolagao njom, vršio njen prijenos i na drugi način prikrivao njenu prirodu, izvor, kretanje i vlasništvo, a takva imovinska korist je pribavljena počinjenjem ovog krivičnog dijela na teritoriji oba entiteta.

Pored toga, optuženi je radnjama opisanim optužnici, radi pribavljanja sebi i drugima protivpravne imovinske koristi, silom i ozbiljnom prijetnjom drugoga prisilio da što učini na štetu svoje imovine.

Optuženi Ferdo Vukoje kriv je što je, kao pripadnik grupe za organizirani kriminal, radnjama opisanim u optužnici, imovinu za koju je znao da je pribavljena počinjenjem krivičnog djela teška krađa, držao, raspolagao njom, vršio njen prijenos i na drugi način prikrivao njenu prirodu, izvor, kretanje i vlasništvo, a takva imovinska korist je pribavljena počinjenjem ovog krivičnog dijela na teritoriji oba entiteta, te preko carinske linije prenosio robu veće vrijednosti i izbjegavajući mjere carinske kontrole, bavio se prenošenjem robe preko carinske linije.

Na osnovu odredbe člana 110. i člana 111. KZ BiH, od optuženog Miroslava Škobe se oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 14.000,00 KM i 5.000,00 EUR, a na osnovu odredbe člana 74. KZ BiH, od optuženog Ferde Vukoja trajno se oduzimaju ranije privremeno oduzeti predmeti.

Oštećeni u ovom predmetu se s imovinskopravnim zahtjevima upućuju na parnicu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

FUP - Đugum osuđen na 13, a Mušić na šest i po godina zatvora zbog organiziranog kriminala

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom