Stranačke aktivnosti     | 10.12.2019. 12:03 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Održane tribine Platforme za progres u Njemačkoj
Od 5. do 7. decembra 2019. organizovane su tribine Platforme za progres u njemačkim gradovima Hamburg, Diseldorf i Frankfurt na kojima je prof. dr. Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres, održao predavanje na temu „Ključna uloga dijaspore u razvoju BiH“ što ujedno predstavlja i početak turneje Platforme za progres u Njemačkoj kako bi se u dijalogu sa bosanskohercegovačkim građanima istakla važnost njihovog aktivnog učešća u svim društvenim procesima u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Hadžikadić kazao je u svojim izlaganjima da je od izuzetne važnosti što veće učešće naših građana u aktivnostima koje su vezane za Bosnu i Hercegovinu. Neke od poteškoća i problema za našu dijasporu širom Njemačke, ali i ostatka svijeta jeste registracija i glasanje na izborima, a od pronalaženja rješenja ne trebamo odustati i svako treba tražiti svoje građansko pravo da se omogući glasanje. Mišljenja su ovo njemačke dijaspore, a jedna od tema je bila i elektronsko glasanje.  „Mi iz Platforme za progres se nadamo da će u narednom periodu biti uvedeno elektronsko glasanje kako bismo imali što jednostavniji način da naši građani mogu učestvovati na izborima u BiH. Radi ne tako velike udaljenosti, svi vi koji živite u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji,  možete na dan glasanja doći u BiH da obavite važnu građansku dužnost“, rekao je dr. Hadžikadić.

Iako se radilo o događaju koji je organizovan od aktivista Platforme za progres u Njemačkoj prof. dr. Hadžikadić je naglasio da se ovdje ne radi o lobiranju za jednu političku opciju. „Nisam došao ovdje da tražim vaše glasove, ja želim da apelujem na vašu svijest. Bitno je da glasate, a vi odlučite po svojoj slobodnoj volji, bez pritisaka, kome želite dati svoj glas“, naglasio je Mirsad Hadžikadić.

Također je apelovano da naši ljudi trebaju što više da se uključe u njemačke institucije i udruženja kako bi bili dio promjene za bolju Bosnu i Hercegovinu koji će iz Njemačke predstavljati našu državu kako joj priliči.

Predsjednik Platforme za progres istakao je važnost ministarstva za dijasporu, naglašavajući da je vrijeme da se svojim znanjem i iskustvom stave na raspolaganje državi Bosni i Hercegovini uzimajući u obzir da država ipak mora napraviti prvi korak, i to stvaranjem nove strukture za kvalitetan rad takvih organa. „Vi ovdje u Njemačkoj vašim prilozima i trošenjem novca pomažete u velikoj mjeri Bosni i Hercegovini. Vrijeme je da vam se odgovorni političari odazovu i krenu u formiranje ministarstva za dijasporu kako bi strateški pristupili u rješavanje gorućih problema naše države kroz vašu aktivnu ulogu uključenja u tokove u domovini i da prestanete biti nijemi posmatrači svih procesa koji se odvijaju u BiH“, naglasio je predsjednik Platforme za progres.

Rukovodstvo Platforme za progres Njemačka najavljuje da će u narednim mjesecima biti organizovane tribine Platforme za progres u Štutgartu i Minhenu kako bi nastavili razgovarati o ključnim problemima sa kojima se bosanskohercegovačka dijaspora susreće, ali i o ključnoj ulozi dijaspore u razvoju Bosne i Hercegovine.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo