Bosna i Hercegovina     | 10.12.2019. 12:32 |

Komšić i Džaferović u Kabulu dočekani uz najviše državne počasti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović susreli su se danas s predsjednikom Afganistana Ashrafom Ghanijem.

Komšić i Džaferović dočekani su u predsjedničkoj palači u Kabulu uz najviše državne počasti, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi bh. Predsjedništva zahvalili su predsjedniku Afganistana na gostoprimstvu i informirali ga o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Afganistana zahvalio je za sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u NATO misiji "Odlučna potpora“ i za njihov doprinos koji daju u izgradnji mira i stabilizaciji Afganistana.

Također, upoznao je članove Predsjedništva BiH s aktualnom situacijom, ciljevima, dinamikom i rezultatima reformskih procesa koje poduzima afganistanska vlada.

Iskazan je interes za razmjenu iskustava koje je Bosna i Hercegovina imala u izgradnji mira i poslijeratnoj obnovi, ističući da iskustva i naučene lekcije iz naše zemlje mogu biti vrlo korisne za Afganistan.

Nakon sastanka sa predsjednikom Afganistana, članovi Predsjedništva BiH sastali su se sa generalom Gilesom Hillom, zamjenikom zapovjednika misiје "Оdlučnа potpora“. Na sastanku je razgovarano o sigurnosnoj situaciji i izazovima u Afganistanu i planu aktivnosti misije "Odlučna potpora“ za 2020. godinu.

General Hill je zahvalio za sudjelovanje Bosne i Hercegovine u misiji "Odlučna potpora“, pohvalivši pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za njihov doprinos misiji, te posebice ističući njihov profesionalizam i predanost.

Posjet Kabulu nastavljen je zajedničkim ručkom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa veleposlanikom Nicholasom Kayom, visokim civilnim predstavnikom NATO-a u Afganistanu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bećirović: BiH će pamtiti ambasadora Bonda kao jednog od najodanijih prijatelja

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Bećirović: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'