Kultura     | 10.12.2019. 13:39 |

Federalno ministarstvo obrazovanja nagradilo najbolje studente (VIDEO)

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 10. prosinca (FENA) - Najbolji studenti u Federaciji BiH, njih 74, nagrađeni su na prigodnoj svečanosti u Mostaru u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

Nagrađeni su novčanim iznosom od 1.300 maraka, a najbolje studente nominirale su same visokoškolske ustanove u Federaciji BiH, odnosno javna sveučilišta iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Bihaća i Mostara, poštujući kriterije Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, pojasnila je resorna ministrica Elvira Dilberović.

- Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti na ovaj način nastoji prepoznati i nagraditi trud, marljivost, odricanje, nastoji prepoznati individue koje su lučonoše znanja, nauke i istraživanja - kazala je ministrica Dilberović.

Dodala je kako je posebice veseli što je u razgovoru s najboljim studentima dobila informaciju kako većina njih svoju budućnost vidi u Bosni i Hercegovini.

- Na nama je da im trasiramo što bolje uvjete za istraživanja, da im osiguramo stipendije i ja ovom prilikom pozivam sve donositelje odluka na svim razinama u BiH da sjednemo i napravimo strategiju kako ovim ljudima pomoći da svojim vještinama i kompetencijama nađu svoje mjesto na tržištu rada - poručila je ministrica Dilberović.

Među nagrađenim je i studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Dženita Delić, koja je nedavno diplomirala na spomenutom fakultetu.

- Ovo priznanje je nagrada za sav moj rad i trud i za sva moja odricanja u protekle četiri godine. To je velika stvar za mene osobno, ali i za moj fakultet. Moja želja je ostati ovdje, planiram nastaviti školovanje na poslijediplomskom studiju, a ako bi mi se pružila prilika vrlo rado bih ostala raditi na fakultetu - kazala je Delić.

Student Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Viktor Kolobara kazao je kako danas nije dovoljno samo završiti fakultet već da svaki student mora dio svog vremena izdvojiti za izvannastavne aktivnosti, poput prakse i seminara, što će mu kasnije dati prednost na tržištu rada.

Dodao je kako sama nagrada predstavlja veliki poticaj za daljnji rad i usavršavanje.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3785

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1LszUBky0CJfLwFs0xB2P1J7gobhWVzMI?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Ministarstvo: Savjetovanje o osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju

Mostarska promocija „Feminističke čitanke“

Koji su ključni problemi visokog obrazovanja u FBiH?

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu