Bosna i Hercegovina     | 10.12.2019. 15:10 |

Sattler: Prijavljujte sve slučajeve nasilja, uključujući i online zlostavljanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Ambasador EU u BiH Johann Sattler u blogu pod nazivom "O lažnim ratnicima i pobjednicama" osvrnuo se na problem kršenja ljudskih prava i pozvao građane da prijave sve slučajeve nasilja, uključujući i online zlostavljanja.

Blog je počeo ističući da se nada da će uskoro moći čitati savremene pisce iz BiH na njihovom jeziku, a na vrhu te liste mu je Martina Mlinarević.

- Kada sam prvi put čuo za ovu Hercegovku, opisana mi je kao hrabra spisateljica koja je prevazišla brojne profesionalne i lične teškoće s nevjerovatnom snagom i gracioznošću; spisateljica kojoj se dive radi njenog dovitljivog i iskrenog pisanja kojim, bez pardona, često dovodi u pitanje neke od glavnih tabua u društvu - napisao je Sattler.

Dodao je da je napokon imao zadovoljstvo da prošle sedmice upozna Martinu, ali nažalost, nisu imali vremena razgovarati o ličnim književnim sklonostima ili njenoj novoj knjizi.

- Umjesto toga, pričala mi je o prijetnjama i najbrutalnijim napadima na nju i njenu porodicu zbog njenih uvjerenja i načina na koji je odabrala da živi svoj život. Zaista je uznemirujuće čitati neke od prijetećih poruka i zapaljivih komentara protiv nje na društvenim medijima. Dovoljan je letimičan pogled da shvatite da se njeni napadači ne upuštaju u konstruktivan dijalog da bi dokazali da ona nije u pravu. Umjesto toga, ovi "ratnici za tastaturom"  koriste najprofanije i podlije uvrede usmjerene na nju kao ženu. Što se mene tiče, to je nasilje - naveo je Sattler.

Naglasio je da je nasilje nad ženama i djevojakama među najrasprostranjenijim i najfrapantnijim kršenjima ljudskih prava na svijetu, te da je na današnji dan kada obilježavamo Međunarodni dan ljudskih prava bitno osuditi sve takve oblike nasilja - bilo da se radi o fizičkom, psihološkom, ekonomskom ili seksualnom nasilju.

- UN je prije nekoliko dana objavio podatke prema kojima je čak jedna trećina svih žena i djevojaka pretrpila fizičko ili seksualno nasilje u toku svog života, i koji ukazuju na to da je nasilje nad ženama jednako čest uzrok smrti i onesposobljavanja žena u reproduktivnim godinama kao i rak. Jedna trećina! To znači da svi znamo ženu ili djevojku koja je doživjela neki oblik nasilja. Svi mi! Rasprostranjenost ovog problema je alarmantna. Polovina žena u BiH je od svoje 15. godine pretrpila neki vid nasilja. Rodno zasnovano nasilje nije "privatna stvar" i Martina je u pravu što o tome otvoreno govori - istakao je Sattler.

Dodao je da se situacija mora promijeniti i da svi možemo na neki način dati svoj doprinos - tako što ćemo podržati ciljeve globalne kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" koja se završava danas na Međunarodni dan ljudskih prava; boriti se protiv štetnih stereotipa u našem svopstvenom okruženju; ili učiti djecu da poštuju svakog čovjeka i ženu.

Sattler je pozvao građane da prijave sve slučajeve nasilja, uključujući i online zlostavljanja, te istakao da vlasti moraju istražiti takve navode i adekvatno kazniti počinioce.

- Mnogi od njih se ni ne kriju. Ravnopravnost spolova i borba protiv rodno zasnovanog nasilja su i dalje visoko na listi prioriteta EU i nastavićemo raditi sa lokalnim partnerima u Bosni i Hercegovini kako bi unaprijedili zaštitu ljudskih prava. To je obaveza svih nas - potcrtao je Sattler.

Naveo je da kada je sreo Martinu, imala je veliki osmjeh i pričala je o običnim životnim zadovoljstvima, uprkos teškim temama kojih su se dotakli.

- Nešto u vezi nje je bilo posebno impresivno. Shvatio sam kasnije šta je u pitanju. Imala je pogled pobjednice. A to zasigurno i jeste. "Samo tvoje je ono što ti odlučiš da će biti", iz poruke Martine Mlinarević njenoj kćerci, objavljenoj 10. novembra - napisao je u blogu Sattler, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

EU garancije će osigurati oko 102 miliona eura za mala i srednja preduzeća u BiH

Sattler novi veleposlanik u Crnoj Gori

Sattler: Ljubuški je pravi primjer svima ostalima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'