Bosna i Hercegovina     | 10.12.2019. 15:52 |

Standardizacijom do sigurnih i kvalitetnih zdravstvenih usluga

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, Ambasade Švicarske u BiH i Projekta jačanja sestrinstva u Bosni i Hercegovini (ProSes) uručili su, direktorima i glavnim medicinskim sestrama-tehničarima domova zdravlja u Federaciji BiH, Priručnik sa standardnim operativnim procedurama (SOP) za patronažne djelatnosti sestrinstva u zajednici.

Priručnik će olakšati i unaprijediti kompleksan i zahtijevan rad patronažnih medicinskih sestara-tehničara, koje imaju presudnu ulogu u pružanju kvalitetnih zdravstvenih usluga u domovima pacijenata i u zajednici.

Diplomirana medicinska sestra Službe za kvalitet Doma zdravlja Tuzla i članica radne grupe za izradu SOP-ova Spomenka Omanović kaže da su SOP-ovi napisani tako da budu primjenjivi u ruralnoj i u urbanoj sredini, na isti način.

- To znači da će pacijenti iz Sarajeva, Tuzle, Bihaća, Ljubuškog, Čelinca, Odžaka ili Mramora dobivati usluge na isti način - istakla je.

Priručnik sadrži 37 standardnih operativnih procedura i devet algoritama iz patronažne djelatnosti, koristit će se i za edukaciju budućih studenata zdravstvene njege.

Medicinskim sestrama i tehničarima u svim domovima zdravlja u FBiH  od 2017. godine na raspolaganju je i Priručnik sa SOP-ovima za primarnu zdravstvenu zaštitu, sa 46 standardnih operativnih procedura i 12 algoritama.

Oba priručnika napravljena su uz stručno vodstvo Federalnog ministarstva zdravstva, a sve faze procesa vodile su medicinske sestre-tehničari.

Standardizacija sestrinskih usluga je jedan od preduslova za kvalitetnu i sigurnu zdravstvenu njegu i ostvarenje ljudskog prava na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. 

Menadžerica programa i savjetnica za razvojnu politiku Ambasade Švicarske u BiH Maja Zarić kaže da su usluge koje pružaju medicinske sestre-tehničari u zajednici i u domovima pacijenata posebno značajne jer upravo oni imaju pristup osobama kojima je pomoć najpotrebnija.

- Rade na promociji zdravlja i prevenciji obolijevanja, tako smanjuju ukupne troškove zdravstvenog sistema - naglasila je. 

U saopćenju za javnost Ambasade Švicarske u BiH navodi se da Projekt jačanja sestrinstva u BiH finansira Vlada Švicarske, a provode Fondacija fami i Ženevske univerzitetske bolnice zajedno s Federalnim ministarstvom zdravstva, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i drugim domaćim institucijama.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Predstavljen priručnik 'Istraživačko novinarstvo i izvještavanje o korupciji'

Turković i Hunn o globalnoj alijansi za pitanja nestalih osoba

Projekt 'Urbana transformacija Sarajeva' za održiv društveno-ekonomski razvoj

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta