Bosna i Hercegovina     | 10.12.2019. 20:55 |

Suprotstavljeni stavovi u NSRS o (ne)raspuštanju skupština općina Rudo i Teslić

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 10.decembra (FENA) - Predstavnici vlasti i opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) iznijeli su suprotstavljene stavove o prijedlozima odluka o raspuštanju skupština općina Rudo i Teslić.

Tokom večerašnje rasprave u Narodnoj skupštini, obratili su se i Rato Rajak, načelnik Rudog i Milan Miličević, načelnik Teslića, koji očekuju da entitetski parlament izglasa raspuštanje skupština tih dviju lokalnih zajednica.

Rajak je ipak rekao da su ga upozorili da poslanici vladajuće većine neće prihvatiti odluku o raspuštanju parlamenata, jer on i Miličević pripadaju opoziciji u RS.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Igor Žunić je obraćanje načelnika, koji nisu opozvani na ranije održanim referendumima, ocijenio politikantskim navodeći da bi u tom smjeru možda bilo najpoštenije da se parlamentu obratila i druga strana, koja je tražila njihov opoziv.

Skupština općine Teslić je na sjednici 31. januara ove godine, usvojila odluku o pokretanju postupka o opozivu načelnika, ali odluku nisu podržali građani na referendumu.

Ni načelnik Rudog nije opozvan, iako je Skupština općine na sjednici 19. novembra 2018. godine, na inicijativu grupe odbornika, usvojila odluku o pokretanju postupka njegovog opoziva.

Zakon o lokalnoj samoupravi u RS propisao je da Narodna skupština može, na prijedlog Vlade, da raspusti skupštinu ako nakon provedenog postupka opoziva gradonačelnik, odnosno načelnik općine ne bude opozvan.

Prije toga, poslanici su razmotrili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama.

Obavljena je i rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu u RS te razmotren izvještaj o radu entitetskog Pravobranilaštva u prošloj godini.

Pravobranilac RS-a Milimir Govedarica je rekao da je ta institucija od riješenih 2.120 parničnih predmeta, čija je vrijednost oko 316 miliona KM, dobila spor u 992 predmeta u vrijednosti od oko 241 milion KM.

Na dnevenom redu su i prijedlozi odluka o usvajanju dijela Plana parcelacije za autoput i gasovod dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača po skraćenom postupku za dionicu Brčko-Bijeljina-Rača, kao i prijedlogu odluke o izradi Plana parcelacije za autoput Banja Luka-Prijedor.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu