Svijet     | 10.12.2019. 20:58 |

Kubanski aktivisti: Vlada nas spriječila u obilježavanju dana ljudskih prava

FENA Internet

HAVANA, 10. decembra (FENA) - Opozicioni aktivisti i nezavisni novinari na Kubi predvođenoj komunistima rekli su da su ih državna sigurnost i policija u utorak zaustavili i nisu im dozvolili da napuste svoje domove kako bi ih spriječili da obilježavaju ili izvještavaju o Međunarodnom danu ljudskih prava.

Neki aktivisti planirali su da ga obilježe pozivajući javno na oslobađanje jednog od vodećih opozicionih lidera u jednopartijskoj zemlji, Jose Daniela Ferrera, kojeg Kuba naziva kontrarevolucionarom koga finansira SAD.

Kubanske vlasti uhapsile su Ferrera (49) prije više od dva mjeseca. Dok se disidenti žale da su često izloženi kratkotrajnim pritvorima kako bi ih zastrašili, njegovo je prvo duže hapšenje visokog vladinog kritičara u godinama.

Aktivisti za ljudska prava kažu da to odražava šire povećanje represije, jer se zemlja bavi buđenjem građanske svijesti zahvaljujući proširenom pristupu internetu i povećanju američkih sankcija.

Međunarodne organizacije za zaštitu prava poput Amnesty International, Trumpova administracija i Evropski parlament zatražili su Ferrerovo puštanje na slobodu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Protesti na Kubi zbog nestašice hrane i struje

Kina se nada 'nepolitiziranim" stavovima zemalja koje razmatraju stanje ljudskih prava u toj državi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo