Bosna i Hercegovina     | 11.12.2019. 11:35 |

Zastupnici Skupštine KS Deklaracijom osudili dodjelu Nobelove nagrade Handkeu

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) - Skupština Kantona Sarajevo danas je na sjednici Deklaracijom osudila dodjelu Nobelove nagrade austrijskom književniku Peteru Handkeu, a čin dodjele smatra novom uvredom za žrtve i sve slobodnomisleće ljude cijelog svijeta.

Handke je svojim javnim nastupima, podsjeća se u Deklaraciji, u vrijeme agresije na BiH javno podržavao agresorski režim na čelu s ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem te više puta i pored svih presuda Međunarodnog suda u Haagu negirao zločin genocida u Srebrenici.

Ističe se da Peter Handke ni danas ne mijenja svoje stavove pa u svom cinizmu ide i korak dalje te najavljuje svoj dolazak u BiH i posjetu majkama iz Kravice i okoline Srebrenice.

- Njegova eventualna posjeta našoj domovini i KS-u bi dodatno izazvala bijes i poniženje svih žrtava protekle agresije. U tom smislu vas molimo da na vrijeme spriječimo ovakav mogući scenario na način da navedenog proglasimo nepoželjnom osobom u KS-u - naglašava se u Deklaraciji koja je danas jednoglasno usvojena na sjednici Skupštine KS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo