Regija     | 11.12.2019. 12:15 |

Slovenija vjeruje da će se sud EU ipak proglasiti nadležnim

FENA Agencije

LJUBLJANA, 11. prosinca (FENA) - Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je, reagirajući na ocjenu neovisnog odvjetnika da sud EU nije nadležan za slovensku tužbu protiv Hrvatske vezano uz priznavanje odluke arbitražnog suda o granici, upozorilo da takvo stajalište za sam sud u nastavku procedure nije obvezujuće.

"Sud EU-a nije vezan uz mišljenje nezavisnog odvjetnika niti je ono za sud obvezujuće, nego je samo jedan od koraka u sudskoj proceduri", navelo je u priopćenju za javnost slovensko ministarstvo vanjskih poslova reagiravši odmah nakon objavljivanja mišljenja neovisnog odvjetnika.

To je mišljenje, prenosi Hina, početak sudskog postupka, a Slovenija vjeruje da će sam sud uvažiti pravne argumente koje je iznijela Slovenija i proglasiti se nadležnim u tom predmetu, te se i sadržajno opredijeliti u odnosu na predmet slovenske tužbe.

Nezavisni odvjetnik Suda EU-a, Estonac Priit Pikamae, smatra da taj sud nije nadležan u sporu koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici, objavljeno je u srijedu u Luxembourgu.

Mišljenje nezavisnog odvjetnika, kao ni odluka Suda EU-a koja se očekuje u proljeće sljedeće godine, ne odnosi se na sadržaj slovenskih prigovora nego samo na pitanje je li Sud EU-a nadležan ili nije za to pitanje.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi je ponovilo i stajalište službene Ljubljane da Slovenija, bez obzira na konačnu presudu suda na kojemu je tužila Hrvatsku, ostaje pri stajalištu kako je za Hrvatsku presuda arbitražnog suda o granici iz 2015. obvezujuća po međunarodnom pravu.

"Postupak pred sudom EU-a nema utjecaja na činjenicu da je odluka kojom je određena granica na kopnu i moru između Slovenije i Hrvatske važeća i da je obvezujuća za obje države. Slovenija kao država koja poštuje vladavinu prava i presude međunarodnih sudova je prihvaćenjem potrebnih zakona provela mjere za provedbu arbitražne presude. Tu svoju obvezu Hrvatska tek mora ispuniti", navelo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Slovenska tužba pred sudom EU-a odnosi se na navodno hrvatsko kršenje europskog prava, kako Slovenija interpretira odbijanje Hrvatske da provede odluku arbitara nakon što je taj proces bio kompromitiran od Slovenije.

Hrvatska u slovenskoj tužbi pred sudom EU-a zastupa stajalište da taj sud nije nadležan za slovensku tužbu, jer je pitanje granice stvar međunarodnog, a ne europskog prava.

U Sloveniji za sada nema drugih reakcija na mišljenje neovisnog odvjetnika o nenadležnosti suda, koje bi se moglo protumačiti suprotno stajalištu Slovenije.
Izjavu o tome mogao bi rano popodne iznijeti slovenski državni vrh, nakon tradicionalnog sastanka predsjednika države, predsjednika vlade i predsjednika parlamenta pred kraj godine, kad se raspravlja o aktualnim političkim pitanjima.

Kako je navedeno u priopćenju ureda predsjednika države Boruta Pahora uoči sastanka, pitanje arbitražnog spora s Hrvatskom bit će jedna od tema tog sastanka, pri čemu će Pahor sugerirati da slovenska politika o tom pitanju zauzme jedinstveno stajalište prema kojemu je arbitražna odluka o granici definitivna i za obje strane obvezujuća.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo