Bosna i Hercegovina     | 11.12.2019. 13:34 |

Usvojene smjernice za izradu zakona o nacionalnim manjinama Distrikta

FENA Saopćenje

BRČKO, 11. prosinca (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH u srijedu je započela sjednicu na kojoj je usvojila Smjernice za izradu nacrta zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u Brčko distriktu BiH, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade Distrikta.

Voditelj Zakonodavnog ureda Vlade Brčko distrikta BiH Adnan Pašalić rekao je da se radi o oblasti koja do sada nije normativno uređena u Brčkom.

- U Distriktu je do sada na snazi bio državni zakon iz ove oblasti koji je propisivao da će određene stvari biti normirane zakonima i drugim propisima entiteta i Brčko distrikta BiH. Tu se posebno misli na pitanja upotrebe i zaštite prava jezika i kulture nacionalnih manjina, način i formu njihovog ostvarivanja, pitanje financiranja udruga i drugih institucija nacionalnih manjina, kao i pitanje definiranja pojma i statusa nacionalnih manjina u Brčko distriktu BiH - rekao je Pašalić.

On je pojasnio da će na temelju smjernica definicija nacionalnih manjina biti preuzeta iz državnog zakona.

- Neophodno je istaći pitanje prava na upotrebu jezika i kulture nacionalnih manjina. Kroz smjernice bismo planirali mogućnost uvođenja dodatne nastave na jeziku nacionalnih manjina i također bi bilo omogućeno osnivanje privatnih škola na jezicima nacionalnih manjina, što bi u korelaciji s drugim propisima iz oblasti obrazovanja u Distriktu trebalo prilagoditi - dodao je Pašalić.

Kada je u pitanju financiranje, Pašalić je zaključio kako je to nešto na čemu već dulje vrijeme insistiraju i same udruge koje u Distriktu djeluju, a radi se o tome da se odrede kriteriji i da se zakonom osigura da se financiranje, kako udruga, tako i drugih institucija iz ove oblasti, planira u proračunu Brčko distrikta BiH.

Na sjednici su odobrene i Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak.

- Osnovna stvar koja će zanimati sve u Distriktu, a koji su u radnom odnosu, jeste da se izmjenom zakona povećava osobni oslobođeni iznos kod obračuna poreza na plaću. Do sada je bio 300 maraka, a po prijedlogu Direkcije bit će 500 maraka za onoga tko radi, što znači da na 500 maraka ne plaća porez i da će dobivati 20 maraka više, te za svaku izdržavanu osobu još deset konvertibilnih maraka kod obračuna plaće. Bit će uvedeno i elektroničko podnošenje poreznih prijava, što će za građane biti olakšavajuća okolnost - pojasnio je ravnatelj Direkcije za financije Brčko distrikta BiH Mato Lučić.

Na prijedlog Policije Brčko distrikta BiH, usvojen je Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na Nacrt pravilnika o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Policije i Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na Prijedlog odluke o vrsti i visini naknade Povjerenstvu za organiziranje i održavanje predavanja o posljedicama koje proizlaze iz nepoštovanja ili nepoznavanja propisa o sigurnosti prometa na cestama.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Tribina NiP--a: Brčko distrikt treba da bude mjesto koje ekonomski i politički spaja u BiH sve politike

Regionalna konferencija o saradnji na pitanjima nacionalnih manjina (VIDEO)

Brčko: Odluka o raspolaganju javnom imovinom putem specijalne pogodbe s preduzećem Bosnaplod

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo