Bosna i Hercegovina     | 11.12.2019. 16:34 |

Penksa: Sistem sigurnosti zasnovati na potrebama građana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) - Centar za obuku za operacije podrške miru pri Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine i Misija OSCE-a u BiH, uz podršku Ministarstva odbrane Austrije, organizirali su kurs o procesima upravljanja i reforme sigurnosnog sektora u BiH, koji je završen danas u Sarajevu. 

Dvodnevnom kursu prisustvovali su predstavnici Oružanih snaga BiH, policijskih agencija, pravosudnih institucija, institucija vlasti, organizacija građanskog društva i akademske zajednice.

Učesnici kursa razgovarali su o prilikama i izazovima prisutnim u reformi sigurnosnog sektora zasnovanoj na inkluzivnom pristupu uz učešće svih nadležnih institucija.

Susan Penksa, šefica Odjela za sigurnosnu saradnju pri Misiji OSCE-a u BiH istakla je da proces upravljanja i reforme sektora sigurnosti treba biti utemeljen na stvarnim sigurnosnim potrebama građana.

- Sistem sigurnosti zasnovan na potrebama, sposoban da se efikasno nosi sa savremenim i novonastalim prijetnjama i izazovima, poboljšat će sigurnost i standard života svih građana BiH - kazala je.

Ističući sveobuhvatni karakter procesa upravljanja i reforme sektora sigurnosti, ataše za odbranu Republike Austrije, Erich Simbürger, izjavio je kako je proces upravljanja i reforme sektora sigurnosti pretpostavka za razvoj dobre uprave i jačanje odgovornosti vlasti prema građanima.

To, kako je kazao, obuhvata ne samo sigurnosne institucije, već i sve ostale institucije uključujući i pravosuđe, te vodi jačanju integriteta cjelokupne javne uprave.

Na važnost reformi koje predstavljaju trajan proces ukazao je i sekretar Ministarstva odbrane BiH Muhamed Smajić, potcrtavajući kako ti procesi zahtijevaju dugoročan angažman i opredijeljenost.

Dodao je da proces upravljanja i reforme sektora sigurnosti, također, podrazumijevaju saradnju različitih ministarstava, institucija i tijela vlasti.

Misija OSCE-a u BiH nastavit će pružati podršku daljnjem jačanju efikasnosti šireg sigurnosnog sistema u Bosni i Hercegovini, u skladu s njenim obavezama prema OSCE-u, saopćeno je iz Misije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Edukacija policijskih službenika o nasilju u obitelji

CIK- Završena edukacija o elektronskim prijavama i započet proces javnih nabavki za Lokalne izbore

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana