Svijet     | 11.12.2019. 16:00 |

UN ne može potvrditi da je Iran umiješan u napad na Saudijsku Arabiju

FENA Internet

NEW YORK (UN), 11. decembra (FENA) - Ujedinjene nacije (UN) do sada nisu uspjele potvrditi da je Iran umiješan u napad bespilotne krstareće rakete na dva ključna saudijska naftna postrojenja u septembru.

Saudijska Arabija optužila je Iran da stoji iza napada, koji su privremeno ugasili polovinu proizvodnje sirove nafte u Kraljevini.

Ali "procurio" je izvještaj generalnog sekretara UN-a da istražitelji nisu mogli potvrditi da su bespilotne letjelice i rakete iranskog porijekla.

Iran je negirao bilo kakvu ulogu u napadima i napomenuo da su pobunjenici u Jemenu preuzeli odgovornost, podsjeća BBC.

Pokret Houthi, koji ima podršku Irana, naveo je da su uzvratili napadom na naftna polja zbog zračnih napada na Jemen od strane saudijske koalicije koju su podržale vladine snage u građanskom ratu.

Stručnjaci UN-a koji nadziru sankcije Vijeća sigurnosti protiv Irana i Jemena otputovali su u Saudijsku Arabiju kako bi pregledali ostatke bespilotnih letjelica i raketa.

Generalni sekretar António Guterres predstavio je u utorak Vijeću sigurnosti izvještaj stručnjaka.

- U ovom trenutku UN nije u mogućnosti potvrditi da su krstareće rakete i bespilotne letjelice korištene u tim napadima iranskog porijekla - napisao je Guterres u izvještaju, koji su dobile na uvide agencije Reuters i AFP.

Ali u izvještaju se također navodi da Houthi "nisu pokazali da su u posjedu, niti je ocijenjeno da su u posjedu" dronova korištenih u napadima.

Guterres je rekao da se istraga UN-a zbog napada nastavlja i da će njegovi rezultati biti dostavljeni Vijeću sigurnosti kada bude završen.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Košarac i ambasador Saudijske Arabije o jačanju privredne saradnje

Zelenski u radnoj posjeti Saudijskoj Arabiji

Saudijska Arabija uslovila normalizaciju s Izraelom izraelskim priznanjem palestinske države

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!