Svijet     | 11.12.2019. 16:11 |

Ardern: Marin ne treba savjet, njoj dobro ide

FENA Internet

WELLINGTON, 11. decembra (FENA) – Novozelandska premijerka Jacinda Ardern izjavila je da novoj finskoj premijerki Sanni Marin, koja je postala najmlađa šefica vlade u svijetu, ne treba nikakav savjet od druge mlade premijerke.

Marin (34) u utorak je preuzela primat od Ardern kao najmlađa svjetska čelnica.

- Njoj nije potreban nikakav savjet. To je jedno od onih pitanja koja se potežu kada ste mladi, da nemate neophodno iskustvo ni stručnost – izjavila je Ardern u intervjuu za Reuters u srijedu, odgovarajući na pitanje ima li ikakav savjet za Marin.

- Primjećujem da je ona već bila ministrica, članica vlade. Sve što mogu reći je da njoj dobro ide - kazala je novozelandska premijerka.

Ardern (39) stekla je popularnost tokom novozelandskih izbora 2017. godine kao najmlađa svjetska premijerka u to vrijeme. Ona se smatra novim valom progresivnih i mladih čelnika, među kojima su francuski predsjednik Emmanuel Macron i kanadski premijer Justin Trudeau.

Poruka Ardern, ipak, u kontrastu je s mudrim savjetom malezijskog premijera Mahathira Mohamada, koji je sa 94. godine najstariji svjetski čelnik

Mahathir je izjavio u utorak da bi bila dobra ideja za Marin da traži savjet od „starijih ljudi“.

- Iako vjerujemo u idealizam mladih, također je bitno za njih da se oslone na iskustvo starijih - kazao je Mahathir, prenosi Reuters.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ambasada Rusije u BiH - Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Ambasada Rusije u BiH - Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik u BiH

Guterres: Svijetu je potreban kompromis

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'