Bosna i Hercegovina     | 11.12.2019. 16:43 |

Brkić sudjelovao na konferenciji o sigurnosnim izazovima u Evropi u Zagrebu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao je na konferenciji o sigurnosnim izazovima za Europu, koju su u Zagrebu organizirali RACVIAC - Središte za sigurnosnu suradnju, zagrebački Ured Zaklade Konrad Adenauer i „George C. Marshall“ Europsko središte za sigurnosne studije. 

Ovogodišnja sedma konferencija predstavlja nastavak aktivnosti usmjerenih na omogućavanje otvorene i sveobuhvatne rasprave o novim sigurnosnim izazovima, posebice za zemlje Europe i jugoistočne Europe.

Zamjenik Brkić sudjelovao je u okviru konferencije na panelu „Perspektive budućih izazova i regionalne suradnje“. U svom obraćanju istaknuo je da su odnosi zemalja regije s NATO-om i EU stvorili nove odgovornosti za zemlje jugoistočne Europe i potrebu za jačanjem regionalne suradnje. Potom je predstavio postignuća Bosne i Hercegovine kada je riječ o europskim i euroatlantskim integracijama, prije svega u kontekstu sigurnosnih izazova i borbe protiv terorizma. Naglasio je da su daljnje jačanje naših odnosa sa svim zemljama regije jugoistočne Europe i nastavak puta ka EU integracijama među glavnim prioritetima i vanjskopolitičkim ciljevima Bosne i Hercegovine. 

U nastavku izlaganja Brkić istaknuo je kako je nakon donesenih zakonskih rješenja u BiH, koja se odnose na sprečavanje odlaska na strana ratišta, strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma i onemogućavanja financiranja terorističkih aktivnosti, došlo do značajnog smanjenja broja bosanskohercegovačkih državljana angažiranih na stranim ratištima. Dodao je da se trenutačno suočavamo i sa situacijom povratka građana Bosne i Hercegovine (žena i djece) s ratišta u  Siriji. 

Što se tiče pitanja migracija, zamjenik Brkić podsjetio je da su posljednjih godina zabilježeni masovni ilegalni ulasci migranata na teritorij BiH. Osvrnuo se također na kibernetičku sigurnost kao jedan od najozbiljnijih izazova ekonomske i državne sigurnosti. 

Zamjenik ministra Brkić na koncu zaključio je da postoji snažna veza između onoga što se događa izvan granica EU i sigurnosti unutar Europe te da se nijedna zemlja ne može suočiti sama s tim prijetnjama. Poručio je da suradnja mora biti kontinuirana među relevantnim državnim institucijama i agencijama na državnoj razini. 

Konferencija Sigurnosni izazovi za Europu u Zagrebu okupila je predstavnike ministarstava vanjskih poslova, obrane, unutarnjih poslova, vladinih i nevladinih organizacija, kao i članove akademske zajednice, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo