Svijet     | 11.12.2019. 18:30 |

Izrael treći put u godini ide na izbore

FENA Internet

JERUSALEM, 11. decembra (FENA) - Bivši načelnik Generalštaba izraelske vojske i lider partije Plavo-bijeli Benny Gantz izjavio je kako Izrael treći put u godini dana ide na prijevremene izbore, a kao krivca je označio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, koji je optužen za korupciju i traži imunitet Parlamenta, javlja Anadolija (AA).

Gantz, čija je partija osvojila najveći broj glasova na posljednjim izborima održanim 17. septembra, u obraćanju u parlamentu optužio je Netanyahua za neuspjeh oko formiranja vlasti u Izraelu.

Poručio je kako je protiv davanja imuniteta Netanyahuu.

- Ono što već možemo kazati jeste da zbog Netanyahuove incijative za dodjelu imuniteta danas ulazimo u treći maraton prijevremenih izbora - rekao je Gantz.

U slučaju da Parlament večeras do 23.59 ne postigne dogovor oko imena mandatara za formiranje vlasti, Izarel treći put u godini dana ide na prijevremene izbore.

Izraelski državni tužilac Avichai Mandelblit je 2. decembra predsjedniku izraelskog Parlamenta Yuli-Yoelu Edelsteinu uputio optužnicu protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua, a radi se o ukupno tri korupcijska slučaja.

Na prijevremenim izborima u Izraelu održanim 17. septembra, Netanyahuova stranka Likud izgubila je značajan broj glasova i tako pala na drugo mjesto u izraelskom Knessetu.

Glavni Netanyahuov oponent na izborima Gantz, uz veoma malu razliku u broju glasova, preuzeo je vodeću poziciju u izraelskom Parlamentu. Četiri desne partije, koje predvodi Likud, prema izbornim rezultatima, ima 55 zastupnika, dok lijevi blok broji 44.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Izrael pojačao zračne napade na Rafah

Izraelska vojska spremna da evakuira palestinske civile i napadne skloništa Hamasa u Rafahu

Ambasador Aggeler u Banjoj Luci: Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu