Najave     | 12.12.2019. 08:07 |

Konferencija 'Pripreme BiH za Mehanizam civilne zaštite EU'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) - U sklopu realizacije projekta “EU za bolju civilnu zaštitu - Izgradnja i jačanje kapaciteta i priprema BiH za Mehanizam civilne zaštite EU“, u Sarajevu će danas biti održana konferencija čiji će sudionici razmatrati mogućnosti uspostave institucionalnih kapaciteta u BiH za redukciju rizika od katastrofa i pripremu za efikasan odgovor u slučaju prirodnih ili drugih nesreća.

Kako je najavljeno iz Ministarstva sigurnosti BiH, radi se o projektu koji provodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske kao voditelj Konzorcija s partnerom iz Bosne i Hercegovine, Ascijacijom za upravljanje rizicima - AZUR, a koji su odabrani kroz međunarodni poziv od Delegacije EU u BiH.

- Bosna i Hercegovina je zemlja koja je podložna prirodnim ili drugim nesrećama, zbog čega Ministarstvo sigurnosti BiH smatra da je smanjenje rizika i uticaja prirodnih ili drugih nesreća jedno od ključnih pitanja sigurnosti zemlje i regiona, a što potvrđuju i poplave iz 2014. godine - navode iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Kako se ističe, Ministarstvo sigurnosti BiH kao nosilac međunarodnih obaveza u oblasti zaštite i spašavanja i nosilac koordinacije poslova planiranja i provođenja mjera zaštite i spašavanja, snažno je opredijeljeno da u cilju ispunjenja međunarodnih obaveza BiH podrži uspostavu institucionalnih kapaciteta u BiH za redukciju rizika od katastrofa i pripremu za efikasan odgovor, u slučaju prirodnih ili drugih nesrća.

Realizacija spomenutog projekta traje dvije godine (2019.-2021.) i u cijelosti ga finansira EU kroz Instrument za predpristupnu pomoć (IPA), u vrijednosti od približno 1,5 miliona eura, namijenjenih za obuke, vježbe, planove, procjene i druge dokumente, a njegovi korisnici su - Ministarstvo sigurnosti BiH, Federalna uprava civilne zaštite, Republička uprava civilne zaštite RS, Odjel za javnu sigurnost Brčko distrikt BiH i lokalne zajednice.

Projekt je od izuzetne važnosti za strukture civilne zaštite u Bosni i Hercegovini, jer je, pored ostalog, i osnov za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo Mehanizma za civilnu zaštitu Evropske unije, saopćeno je.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ivica Bošnjak na obilježavanju godišnjice pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog

Nešić-Delmas: Nastavak saradnje s Francuskom u jačanju kapaciteta sigurnosnog sektora u BiH

Nešić uputio telegram povodom tragičnog napada u Pragu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom