Svijet     | 12.12.2019. 08:24 |

Kalin: Potrebno garantovati siguran i dobrovoljan povratak sirijskih izbjeglica

FENA Internet

ANKARA, 12. decembra (FENA) - Glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin je izjavio da će se povratak sirijskih izbjeglica u sigurnu zonu odvijati u skladu sa tri glavna kriterija Ujedinjenih naroda.

U obraćanju novinarima u srijedu nakon sastanka turskog kabineta u Ankari, Kalin je na pitanje o mogućem povratku sirijskih izbjeglica u sigurnu zonu u Siriji kazao da je bitno garantovati "siguran, dobrovoljan i neometan povratak", prenosi Anadolu Agency (AA).
Naglasio je i kako njegovoj zemlji još nije stigao nikakav zvanični zahtjev Libije za turskim trupama, izrazivši nadu da uopšte neće biti potrebe za takvim korakom.

Dodao je  da je program američkih borbenih aviona F-35 postao domaće političko pitanje SAD-a i više nije riječ samo o tehničkom ili odbrambenom pitanju.

Zvanični Washington tvrdi da će nabavka ruskog sistema S-400 ugroziti tursku poziciju u projektu vojnih aviona F-35. Američka administracija je u julu uklonila Tursku iz zajedničkog programa borbenog aviona pete generacije F-35.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo