Bosna i Hercegovina     | 12.12.2019. 13:22 |

Američki general Edwards preuzeo dužnost komandanta NATO Štaba Sarajevo

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) - Sjevernoatlantski savez (NATO) ostaje trajno predan Bosni i Hercegovini i nastavit će pružati podršku neophodnim reformama, jer stabilna Bosna i Hercegovina je od izuzetne važnosti za mir i stabilnost u regionu.

Istaknuto je to danas na ceremoniji primopredaje komandne dužnosti u NATO Štabu Sarajevo, upriličenoj danas u sarajevskom Domu Oružanih snaga BiH (OSBiH), a na kojoj je brigadni general William J. Edwards (Kopnena vojska Sjedinjenih Američkih Država-KoV, SAD), preuzeo dužnost od dosadašnje komandantice, brigadne generalice Marti J. Bissell (KoV, SAD).

Sudionike ceremonije pozdravio je komandant Združenih savezničkih snaga u Napulju, admiral James G. Foggo, podsjećajući na historijat prisustva NATO-a u BiH (IFOR, SFOR), istovremeno, odajući priznanje uspjesima NATO Štaba Sarajevo, kao i izuzetnom angažmanu njegove dosadašnje komandatice, generalice Bissell, te izražavajući dobrodiošlicu novom komandatu, generalu Edwardsu.

- NATO Štab Sarajevo već 15 godina pomaže Bosni i Hercegovini da stvori bolju budućnost i nastavit će to raditi i u budućnosti - predani smo stabilnoj, sigurnoj Bosni i Hercegovini danas i sutra - istaknuo je general Foggo.

Potcrtao je, istovremeno, kako je NATO Štab Sarajevo bio ključan u pružanju podrške reformi odbrambenog i sigurnosnog sektora u BiH, te da ovaj štab pruža podršku i Snagama Evropske unije u BiH (EUFOR-u).

Kontinuitet djelovanja i predanost Bosni i Hercegovini istaknuo je i novi komandant NATO Štaba Sarajevo, brigadni general William J. Edwards, izražavajući spremnost da nastavi razvijati partnerstvo s državom Bosnom i Hercegovinom te podržavati spomenute reforme.

- Moramo ići i dalje, a namjera mi je da idem daleko sa svima vama - poručio je general Edwards, naglašavajući riješenost da u sklopu vlastite misije održi dosadašnju dinamiku u izgradnji međusobnih odnosa, a sve s ciljem osiguranja stabilnog okruženja u  BiH.

Brigadna generalica Marti J. Bissell je u veoma nadahnutom i emotivnom oproštajnom govoru ukazala na brojne kvalitete, civilizacijske vrijednosti i posebnosti Bosne i Hercegovine, podsjećajući na konkretne primjere izvrsnosti, koji, kako je kazala, najčešće, nisu prepoznati od bh. vlasti.

Po njenim riječima, da bi krenula naprijed, BiH se mora osloboditi balasta prošlosti.

- Sada kada odlazim iz BiH sve više i više vjerujem da svaki građanin BiH želi iste stvari...mir, prosperitet, slobodu izbora, slobodu da glasa i živi u zemlji gdje će mu porodica biti sigurna i zaštićena - kazala je generalica Bissell.

Američki general William J. (Bill) Edwards je prije stupanja na novu dužnost obavljao brojne i odgovorne dužnosti u okviru KoV-a SAD-a, a u BiH dolazi iz baze Smith, Havaji, gdje je bio na dužnosti pomoćnika za mobilizaciju načelniku Uprave za operacije J-3 u Indopacifičkoj komandi.

Istaknuti vojnik i doktor nauka, general Edwards donosi ogromno iskustvo i dokazane liderske sposobnosti, o čemu, između ostalog, svjedoči i njegov angažman u operaciji Iračka sloboda (2004-2005.), a za što je više puta odlikovan i nagrađivan.

Među brojnim priznanjima je i Medalja za izvanrednu službu u odbrani, Legija za zasluge, Medalja bronzane zvijezde s hrastovim listom...

Ceremonija primopredaje komandne dužnosti u NATO Štabu Sarajevo, kojoj su prisustvovali civilni i vojni dužnosnici iz BiH, te međunarodni zvaničnici, brojne zvanice i gosti, propraćena je prigodnim programom - intoniranjem himni, simboličnim dočekom i ispraćajem zastava, te dodjelom odlikovanja.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Brigadna generalica Pamela L. McGaha sastala se s predstavnicima George C. Marshall centra

NATO Štab Sarajevo dodijelio nagrade u čast heroja iz cijele BiH

Helez na svečanoj primopredaji komandanta Operativne komande OSBiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom