Bosna i Hercegovina     | 12.12.2019. 14:06 |

Mijatović pozdravila zatvaranje Vučjaka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. decembar (FENA) –  Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozdravila je zatvaranje improviziranog kampa "Vučjak" kod Bihaća, gdje su migranti mjesecima boravili u veoma teškim uslovima.

- Zatvaranje kampa ''Vučjak'' omogućeno je zahvaljujući saradnji države s vlastima Unsko-sanskog kantona i Kantona Sarajevo kao i predanom radu humanitarnih i međunarodnih organizacija angažovanih na ovom pitanju. Također sam primijetila da gotovo svi ljudi koji su boravli u ovom improvizovanom kampu prihvatili su preseljenje bez ikakvog otpora - izjavila je Mijatović.

Ona je također pozdravila požrtvovanost osoblja Crvenog križa Bosne i Hercegovine koji su se, u izuzetno teškim i nehumanim uslovima u „Vučjaku“, maksimalno trudili osigurati osnovne humanitarne potrebe migranata.

- Isto tako želim pohvaliti i rad mnogih nevladinih organizacija i volontera, s kojima sam se susrela tokom moje nedavne posjete, koji su neumorno radili na pružanju prijeko potrebne pomoći i zaštite ovoj populaciji - rekla je komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava.

Ona navodi da je ovaj razvoj događaja poziv da novo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine preuzme potpunu odgovornost za pitanje migracija i osigura poštivanje ljudskih prava izbjeglica i migranata, kao i tražitelja azila.

- To bi trebalo biti učinjeno u bliskoj saradnji s međunarodnim akterima i civilnim društvom. Moj dijalog s vlastima Bosne i Hercegovine o tim pitanjima bit će nastavljen - izjavila je Dunja Mijatović, saopćeno je iz Vijeća Evrope.   

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Mijatović: Komemoracija u Potočarima je svjetlo u tami

Komesarka Mijatović: Vidljivo nazadovanje u procesu suočavanja s prošlošću

Mijatović: Krajnje je vrijeme da se 11. juli prizna kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana